latinica  ћирилица
09/06/2016 |  18:30 | Autor: Večernje novosti

Bicikl kao dijeta

Ako želite da smršate, ojačate mišiće i ubrzate metabolizam, a da se pritom ne odričete omiljenih poslastica i ne umarate mnogo, dovoljno je da 40 minuta tri puta nedjeljno vozite bicikl.
Vožnja biciklom - Foto: ilustracija
Vožnja biciklomFoto: ilustracija

Stručnjaci kažu da na taj način možete da izgubite do dva kilograma za sedam dana i da u isto vrijeme efikasno zategnete mišiće nogu, zadnjice, stomaka i donjeg dijela leđa. Da bi efekti bili što prije vidljivi, potrebno je da vozite najmanje pola sata bez pauze, jer je tijelu potrebno toliko vremena da bi ostvarilo dobru kondiciju.

Prije vožnje uradite nekoliko osnovnih vježbica kako biste se zagrijali i izbjegli upale. Najbolje je da u početku vozite umjerenom brzinom, a potom na svakih pet minuta kombinujete sporiji i brži tempo. Pred sam kraj rekreacije maksimalno usporite i polako prestanite da okrećete pedale, dok se bicikl sam ne zaustavi.

Poslije toga se obavezno istegnite, naročito obratite pažnju na listove i butine, jer su ovi mišići najopterećeniji prilikom vožnje. Ne zaboravite da u vožnju krenete dobro "naoružani" - flaša vode, naočare za sunce (i kao zaštita od insekata), kačket ili šešir i krema protiv UV zračenja neka uvijek budu sa vama.