latinica  ћирилица
09/06/2016 |  16:19 ⇒ 16:24 | Autor: Agencije

Zašto treba jesti najviše jedan brazilski orah dnevno?

Brazilski orasi poznati su kao najbolji izbor kada je riječ o selenu, važnom nutrijentu neophodnom za pravilno funkcionisanje organizma. Ipak, baš kao i ostale namirnice, i brazilske orahe treba konzumirati oprezno.
Brazilski orah - Foto: ilustracija
Brazilski orahFoto: ilustracija

Iako su izuzetno ukusni i dosta ljudi ih svrstava u kategoriju koštunjavog voća, brazilski orasi su ipak nešto drugo.

Oni sadrže veliku količinu selena, esencijalnog minerala koji se u tragovima nalazi u organizmu.

Selen igra važnu ulogu u pomaganju tijelu da se odbrani od upala. Služi kao antioksidans, naročito u kombinaciji sa vitaminom E, tako što hvata tzv. slobodne radikale. Selen je takođe naročito važan za funkcionisanje štitne žlijezde.

Zapravo, samo jedan brazilski orah u prosjeku sadrži 90 mcg selena, što je skoro dva puta više od preporučene dnevne doze za održavanje potreba organizma, a u jednoj porciji brazilskih oraha (šest do osam polodova) nalazi se čak 777 odsto dnevnih potreba za selenom.

Nutricionisti preporučuju da se brazilski orasi jedu umjereno i definitivno obrati pažnja na količinu.

Ukoliko ih jedete često i u većim količinama, rizikujete pojavu toksičnosti selenom, koja može da dovede do opadanja kose, stomačnih tegoba, neoroloških problema, vrtoglavice, pa čak i srčanog udara ili otkazivanja bubrega.

- Zadržite se na jednoj porciji brazilskih oraha nedjeljno ili uzimite jedan ili dva oraha dnevno nekoliko puta u toku nedjelje - preporučuje nutricionistkinja DŽesika Kording.