latinica  ћирилица
08/06/2016 |  15:41 ⇒ 16:17 | Autor: SRNA

Francuz sa prikolicom ide pješke kroz Evropu (FOTO)

Francuski "Nikolica s prikolicom", tako bi se mogao nazvati neobični mladić iz Nanta, koji je na svom "putu oko svijeta" prošao kroz Foču.
Foča - Francuz na putu oko svijeta - Foto: SRNA
Foča - Francuz na putu oko svijetaFoto: SRNA

Dvadesetčetvorogodišnji student arhitekture Feliks Vomurin izabrao je neobičan način da upozna svoj kontinent i različite kulture pješačeći i vukući za sobom u prikolici, kako kaže, svoju kuću.

Feliks je na putešestvije iz Francuske krenuo u aprilu prošle godine i do sada je prepješačio Švajcarsku, Njemačku, Austriju, Češku, Slovačku, Mađarsku, Hrvatsku, u kojoj je boravio dvije sedmice, i Srbiju, gdje se zadržao mjesec dana.

U BiH je prije četiri dana ušao preko Višegrada i prošao kroz Foču, nastavljajući dalje prema Dubrovniku.

"Put me dalje vodi kroz Crnu Goru i Albaniju, a nadam se da ću do zime biti u Grčkoj. Nakon toga, cilj mi je Moskva", kaže Feliks, koji je izazvao veliku pažnju Fočaka.

Foto: Srna

On želi da se upozna o načinu života u zemljama koje obilazi - interesuje ga "kako se živi u drugim zemljama, u kakvim kućama ljudi žive i koliki je minimum koji je ljudima potreban za život i da budu srećni".

Dnevno u prosjeku, poput puža naslikanog na pozadini prikolice, prepješači oko 20 kilometara. U svojoj "kući" koju sa lakoćom vuče, spakovao je sve što mu je potebno.

"Kada se rasklopi, to je jedan veliki šator, u kome je krevet za spavanje. Nosim i pribor za jelo i kuvanje, knjige, lijekove, osnovnu odjeću, a na prikolici je prikačena i moja mala bašta", priča mladi Francuz.

On kaže za Srnu da mu se priroda u Foči mnogo svidjela, a posebno gostoprimstvo Fočaka, koji su ga, kao i stanovnici ostalih gradova kroz koje je prošao, ispratili pozdravima i potpisima na prikolicu, na kojoj je nacrtana i ruta njegovog putovanja.