latinica  ћирилица
04/06/2016 |  18:57 | Autor: Agencije

Kako sačuvati dobar vid

Naše oči su svakodnevno opterećene poput drugih organa, ali na to rijetko kada mislimo. Predlažemo da zapamtite ove preventivne savjete, jer ćete, zahvaljujući njima, duže sačuvati dobar vid.
Naočale - Foto: RTRS
NaočaleFoto: RTRS

Tri puta dvadeset

Odmarajte oči kako ih ne biste previše naprezali. Ako provodite mnogo vremena gledajući u ekran računara ili mobilnog telefona, usvojte pravilo britanskih lekara. Oni su propisali da na svakih 20 minuta gledate šest metara u daljinu u trajanju od 20 sekundi.

Kvalitetne naočare

Kao što vrlo pažljivo birate kvalitetnu kremu za zaštitu kože od sunca, tako birajte i naočare za sunce. Oči su važne isto koliko i koža, pa zato potražite naočare koje blokiraju 99 do 100 odsto UVA i UVB zračenja.

Ljetnje infekcije

Ako nosite sočiva, u ljetnjim mjesecima posebno brižljivo održavajte higijenu ruku i pridržavajte se uobičajenih pravila prije nego što stavite sočiva. Da biste izbjegli opasnost od infekcije, s većom pažnjom dezinfikujte kontaktna sočiva.

Zaboravite cigarete

jerovatno nikada niste razmišljali o tome kako dim cigareta utiče na zdravlje očiju, a istraživanja su povezala tu naviku s povećanim rizikom od razvoja senilne makularne degeneracije, katarakte i oštećenja očnog nerva.

Kontrolišite težinu

Na vid se odražava i preterana gojaznost. Naime, višak kilograma je siguran put do razvoja dijabetesa, koji može da ošteti oči do te mjere da može doći do gubitka vida.