latinica  ћирилица
04/06/2016 |  16:27 | Autor: Agencije

Riješena misterija podvodnog “Izgubljenog grada” u Grčkoj (VIDEO)

Konačno je otkriveno porijeklo "Izgubljenog grada" koji su pronašli ronioci nedaleko od Zakintosa.
More - Foto: RTRS
MoreFoto: RTRS

"Istražili smo podvodni lokalitet i ustanovili da zapravo uopšte nije riječ o ostacima civilizacije – u pitanju je prirodna geološka pojava, prouzrokovana podvodnim gasovima", izjavio je DŽulijan Endrus, vodeći autor istraživanja koje je objavljeno u magazinu "Marine and Petroleum Geology".

Ono što se roniocima učinilo kao popločani podovi i stope kružnih stubova zapravo su tvorevine Majke prirode, nastale prije 2.6 do 5 miliona godina.

"Hemijske analize su pokazale da je riječ o prirodnoj tvorevini, nastaloj u doba pliocena", dodao je Endrus.

Stručnjacima je još po otkrivanju "grada" bilo čudno što nije bilo ostataka novčića, grnčarije i brojnih drugih upotrebnih predmeta koji se obično pronalaze na ovakvim lokacijama, ali su za svaki slučaj željeli da sačekaju kompletne rezultate testova prijje nego što donesu konačan zaključak, piše Njuzer.

"Naučnici nisu u prvi mah mogli sa sigurnošću da kažu da li se radi o prirodnoj pojavi jer se ovakve tvorevine obično ne pronalaze u tako plitkim vodama. Najveći broj sličnih otkrića dogodio se na dubinama od nekoliko stotina, pa i hiljada metara, dok se ova struktura nalazi na samo nekoliko metara dubine", zaključio je Endrus.