latinica  ћирилица
03/06/2016 |  20:33 | Autor: Agencije

Revolucionarna terapija potpuno eliminisala posljedice šloga

Ljekari su prvi put uspjeli da potpuno eliminišu posljedice šloga kod nekoliko pacijenata u revolucionarnoj studiji.
Moždani udar (Foto: Thinkstock) - Foto: ilustracija
Moždani udar (Foto: Thinkstock)Foto: ilustracija

Pacijentima koji su učestvovali u prvom kliničkom istraživanju te vrste potpuno su se vratile sposobnost hodanja, govora i uspjeli su da nastave normalno da žive.

Riječ je o tretmanu matičnim ćelijama koji djeluje i kod slučajeva koji su prije tri godine preživjeli moždani udar, što znači da bi mnogi ljudi mogli imati korist od ovog oblika terapije.

U prvoj turi istraživanja, proceduri je podvrgnuto 18 pacijenata sa nevjerovatnim rezultatima.

Uprkos tome što je većina pacijenata prije više godina pretrpila moždani udar, terapija je djelovala i pokazali su veliki napredak u narednih 12 mjeseci.

Gotovo polovina je imala “klinički značajne“ rezultate, što znači da je tretman drastično poboljšao njihovu svakodnevicu.

Јedan od pacijenata koji od moždanog udara nije mogao ni da hoda nekoliko mjeseci poslije terapije je počeo i da trči, a žena koja je jedva ustajala iz kreveta prije tretmana sada je udata i očekuje bebu.

Јedan pacijent koji se služio samo palcem jedne ruke ponovo je prohodao.

Tretman su sproveli naučnici Stenford univerziteta u Kaliforniji, a smatra se da je efikasan jer podstiče brzu regeneraciju djelova mozga oštećnih šlogom.

Stručnjaci su radili na ovom tretmanu nekoliko godina, prije nego što su ga isprobali na pacijentima, ali je potrebno još mnogo istraživanja kako bi se potvrdilo da je procedura zaista djelotvorna.

Tim već planira da ponovi istraživanje, ali na većoj grupi ispitanika.

Njihov rad objavljen je u stručnom časopisu "Stroke".