latinica  ћирилица
02/06/2016 |  19:42 | Autor: Večernje novosti

"Gotard" spaja sjever i jug Evrope

Otvoren najduži tunel na svijetu, koji se 57 kilometara "probija" kroz švajcarske alpe do Italije. Cijeli tunelski kompleks glavna željeznička ruta od Đenove do Roterdama. Cijena: 11 milijardi evra...
"Gotard" - najduži tunel na svijetu - Foto: AP
"Gotard" - najduži tunel na svijetuFoto: AP

Najduži tunel u svijetu, dug 57 kilometara, juče je svečano otvoren, a redovan saobraćaj krenuće od decembra. Bezmalo dvije decenije bilo je potrebno da čuveni "Gotard" - koji prolazi kroz istoimeni dio švajcarskih Alpa i spaja sjever i jug Evrope - bude predat putnicima. Kompletirani tunelski kompleks sada je glavna željeznička ruta između Đenove u Italiji i Roterdama u Holandiji. Ovaj tunel je postao novo svjetsko čudo jer je u mnogim kategorijama "naj", ali i zato što je završen prije roka:

- Slični projekti probili su rok i do 23 odsto, a ovdje je sve gotovo i prije roka, planiranog za 2017. godinu. I troškovi su blizu predviđenih. Izgradnja je ukupno koštala 12 milijardi švajcarskih franaka (10,9 milijardi evra), što je tek 20 odsto više nego što je prvobitno planirano - kaže Bent Flivbjerg, šef katedre za menadžment velikih projekata na Biznis školi Said univerziteta u Oksfordu.

Tunel povezuje mjesta Erstfeld u Švajcarskoj i Bodio u Italiji i realizovao je ideju staru više decenija. Prvi nacrt uradio je švajcarski inženjer Karl Eduard Gruner još 1947. godine, ali su razne prepreke pomjerile početak radova na 1999. godinu.

Bazni tunel "Gotard" zapravo je dio većeg kompleksa od još nekoliko tunela, a ukupni troškovi procjenjuju se na 24 milijarde švajcarskih franaka, odnosno oko 3,6 odsto jednogodišnjeg švajcarskog BDP. Za Švajcarsku, "Gotard" je bio veća stavka u budžetu nego za SAD program slijetanja na Mjesec - "Apolo"!

U prvom ceremonijalnom vozu koji je juče prošao kroz tunel bili su švajcarski zvaničnici, njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Fransoa Oland i italijanski premijer Mateo Renci, kao i šef Evropske komisije Žan-Klod Јunker. Kada tunel bude potpuno operativan, skratiće putovanje od Ciriha do Milana na dva sata i 40 minuta, to jest za sat.

Zbog nove rute željeznički teretni saobraćaj postaće efikasniji, pa se očekuje smanjenje broja teretnih kamiona sa dizel-motorima na putevima, što će unaprediti saobraćaj i smanjiti zagađenje. Očekuje se da će broj putnika na ovoj liniji porasti sa današnjih 9.000 na 15.000 do 2020. godine. Maksimalno opterećenje kad je robni transport u pitanju biće 377.000 tona dnevno, odnosno 15.080 kargo-kontejnera. "Gotard" će zaposliti 2.600 radnika.

Gradnja tunela "Gotard" postala je moguća zahvaljujući tehnološkom napretku mašina za kopanje, koje su zamjenile opasnu metodu korišćenja eksploziva i bušenja. Riječ je o mašinama koje istovremeno buše rupu u planini i betoniraju je, pa je praktično izbjegnut rizik od urušavanja. Bušilice su duge 410 metara, odnosno četiri fudbalska igrališta.

OBORIO REKORDE

Ovaj tunel je i najdublji na svijetu: leži i do 2.300 metara ispod planine. U njega su ugrađeni bakarni kablovi dugački 3.200 kilometara, što je više od polovine udaljenosti između Londona i Njujorka. Njegova izgradnja trajala je 17 godina. Kroz planinski masiv Gotard u Alpima izbušen je ukupno 151 kilometar tunela, prokopane su dvije odvojene cijevi za željezničke pruge i popriječni i bezbjednosni "kraci".