latinica  ћирилица
02/06/2016 |  17:11 | Autor: Agencije

Ovako vam tijelo pokazuje da ne pijete dovoljno vode

Ovaj prirodni izvor zdravlja mnogi često zaboravljaju da uvrste u svakodnevnu rutinu, i tako čine veliku štetu svom tijelu.
Voda - Foto: ilustracija
VodaFoto: ilustracija

Da biste ugasili žeđ, najbolje je da posegnete za čašom obične negazirane vode. Ali ovaj prirodni izvor zdravlja mnogi često zaboravljaju da uvrste u svakodnevnu rutinu, i tako čine veliku štetu svom tijelu. Pobrojali smo neke od znakova da vašem tijelu nedostaje vode.

1. Usta su vam suva

Najočigledniji znak žeđi manifestuje se kroz suvoću usnica, jezika i usne duplje. Ali ako vam su usta suva, znači da je vaše tijelo već dehidrirano. Јeste li ikada pretjerali u alkoholu, i sjećate li se koliko ste potrebu imali za vodom jutro nakon toga? Treba slušati svoje tijelo i zadovoljiti njegove potrebe.

2. Koža vam je isušena

Koža je najveći organ, i treba mu mnogo vode da bi radio kako treba. Isušena i nadražena koža jedan je od prvih znakova potpune dehidracije, koja potom može voditi do ozbiljnih posljedica za tijelo. Uz to, nedovoljno vode smanjuje mogućnost tijela da se znoji, i tako izbaci toksine iz organizma.

3. Oči su vam suve

Nedostatak vode manifestuje se i kroz suvoću očiju, koje zbog toga postaju crvene. Nemogućnost vlaženja očiju posebno će stvoriti probleme osobama koje nose kontaktna sočiva.

4. Bole vas zglobovi

Hrskavica i leđni diskovi sadrže čak 80 odsto vode. Ako želimo da spriječimo neprijatno trenje kostiju prilikom pravljenja svakog koraka, skakanja, vježbanja i trčanja, treba piti odgovarajuće količine vode.

5. Smanjuje vam se mišićna masa

Mišići takođe sadrže značajne količine vode. Manje vode u tijelu automatski je povezano i sa smanjivanjem mišićne mase. Redovno ispijanje vode prije, tokom i nakon vježbanja daće tijelu gorivo da izdrži napore te smanjiti posljedice treninga.

6. Osjećate se umorno

Pospanost, umor i letargija dodatni su simptomi nedostatka vode u tijelu. Kada pijete neodgovarajuću količinu vode, tijelo je "pozajmljuje" od drugih dostupnih organa zbog čega se osoba osjeća loše, te se sporije se oporavlja od bolesti.

7. Osjećate napade gladi

Dehidriranost vara "mozak", pa on šalje signale tijelu kako je gladno. Napadi gladi hvataju vas u svako doba dana i noći, a bude vas čak i iz sna. Ali konzumacija hrane bez odgovarajuće hidracije usporava metabolizam i podstiče stvaranje masnih zaliha na tijelu.

8. Muči vas probava

Žgaravica je samo jedan od signala pretjerane količine kiseline u želucu kao posljedice nedostatka vode. Voda ovlažuje sistem za probavu, a odgovarajuće količine sprečavaju probleme u crijevima, kao i pojavu zatvora.

9. Imate smanjenu potrebu za odlaskom u toalet

Manjak vode u tijelu utiče i na vašu potrebu da obavljate malu nuždu. Ako ne idete u toalet makar četiri do 7 sedam puta tokom dana pijete premalo vode. Tamnija boja mokraće upućuje takođe da niste odgovarajuće hidrirani.

10. Pokazujte znakove preranog starenja

Nedostatak vode vidljiv je i na vašem licu. Budući da nedostatak vode utiče na suvoću kože, ista postaje izložena prijevremenim borama, gubi elastičnost...