latinica  ћирилица
02/06/2016 |  12:43 | Autor: Agencije

Odlazak u solarijum je najgori način "pripreme" kože za ljeto

Veliki broj onih koji odlaze u solarijum prije ljetovanja misle da na taj način pripremaju kožu za naglo izlaganje suncu na plaži, odnosno da je riječ o svojevrsnoj zaštiti. Ljekari poručuju da je riječ o opasnoj zabludi.
Solarijum (ilustracija) -
Solarijum (ilustracija)

Odete li u solarijum samo jednom prije 35. godine, i više nego udvostručujete rizik od nastajanja melanoma, pokazuje pregled 13 različitih studija objavljen u "British Medical Journalu".

Ideja o temeljnom tenu koji štiti kožu je mit.

- To je besmislica - kaže profesor Heri Mozli, portparol britanskog udruženja dermatologa.

- Sam proces stvaranja tamnijeg tena oštećuje kožu – koža postaje tamnija jer se štiti od zračenja - pojasnio je.

Što je strašnije, mnogi kozmetički saloni štede na sigurnosnim mjerama. Na primjer, naučnici na Univerzitetu Dandi pokazali su da devet od 10 solarijuma na britanskim najprometnijim lokacijama krše sigurnosne propise o dopuštenom UV zračenju.

I jedan odlazak može biti opasan po zdravlje

Naime, svaki pojedinačni odlazak u solarijum povećava rizik od melanoma za 1,8 odsto. A ako ste posebno svijetle puti, crvenokosi ili imate mnogo mladeža, rizik je i veći, pokazala je analiza 13 prethodnih istraživanja na ovu temu.

Zabrinjava što se baš osobe iz ove rizične grupe češće odlučuju na odlazak u solarijum jer misle da tako štite svoju osjetljiviju kožu.

Pokazalo se da oni koji idu u solarijum kasnije koriste kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom SPF manjim od 15 (oni svejtlije puti trebaju barem SPF 30) ili uopšte ne koriste zaštitne kreme.

Najbolja zaštita je zapravo kloniti se dužeg direktnog izlaganja suncu u periodu između 11 i 16 sati. U to vrijeme treba uglavnom boraviti u hladu, nositi sunčane naočare sa pravim filterima i dok šetate zaštititi se kremom za sunčanje.