latinica  ћирилица
02/06/2016 |  09:19 ⇒ 09:21 | Autor: Agencije

Otkrivena mutacija gena koja leptiru omogućava savršenu kamuflažu

Britanski naučnici su otkrili da mutacija gena omogućava leptirima da izmijene boju, a čak i izgled krila da bi izbjegli grabljivicama, te neki mijenjaju boju da bi ličili na stablo nekog drveta.
 - Foto: flickr.com
Foto: flickr.com

Јedan noćni leptir, "biberasti moljac" (Biston betularia) najpoznatiji je po tome. Ima ga u engleskim gradovima i obično je svijetle boje, neprimjetan na stablu breze. Tokom industrijske revolucije u Engleskoj u 19. vijeku, drveće je počela da prekriva ugljena prašina, te su i stabla breza postala tamnija. "Biberasti moljac" se tada prilagodio da bi ostao nezapažen na drveću koje je potamnilo.

Entomolozi sa Univerziteta u Liverpulu otkrili su sada da tu mutaciju prouzrokuje gen nazvan "korteks" koji omogućava savršenu kamuflažu.

Taj gen tog moljca je, po studiji objavljenoj u naučnom časopisu Nejčer, počeo da mutira 1819. godine kada se zahuktala industrijska revolucija.

Naučnici su u drugom istraživanju ocijenili da isti taj gen mijenja i šaru na krilima leptira, takođe radi kamuflaže, da bi opstali.