latinica  ћирилица
01/06/2016 |  13:22 ⇒ 13:34 | Autor: SRNA

Krupa na Uni- Otvorena nova ambulanta porodične medicine

U Donjem Duboviku, administrativnom sjedištu opštine Krupa na Uni, danas je otvorena novoizgrađena ambulanta porodične medicine, za čiju je izgradnju i opremanje Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske obezbijedilo 270.000 KM.
Krupa na Uni, otvorena ambulanta - Foto: RTRS
Krupa na Uni, otvorena ambulantaFoto: RTRS

Ministarstvo na ovaj način pokazuje da jednako brine o svim građanima Republike Srpske i da se nada da će zdravstvena zaštita stanovnicima ove opštine biti jednako dostupna kao i u svim dijelovima Srpske, rekao je na otvaranju resorni ministar Dragan Bogdanić.

Naglasio je važnost izgradnje ovog objekta za lokalno stanovništvo, i dodao, da je Ministarstvo opredijeljeno da neprestano jača sistem primarne zdravstvene zaštite.

Ministar je naveo da je u posljednjih deset godina realizacijom projekata Razvojni program Republike Srpske i Јačanje zdravstvenog sektora ukupno izgrađeno ili rekonstruisano 228 ambulanti porodične medicine, a do kraja godine biće ukupno 334 ambulante.

- Od 2006. godine do danas u adaptaciju, sanaciju i izgradnju objekata domova zdravlja uložili smo oko 40 miliona maraka, što potvrđuje našu namjeru da neprestano gradimo i jačamo sistem primarne zdravstvene zaštite - rekao je Bogdanić.

Istakao je da su timovi porodične medicine prvi na vratima zdravstvenog sistema i zbog toga je njihova uloga, naročito u udaljenim područnim ambulantama, od izuzetnog značaja za građane Srpske.

Za izgradnju ovog objekta opština Krupa na Uni obezbijedila je lokaciju i potrebnu dokumentaciju. Načelnik opštine Gojko Kličković zahvalio je resornom ministarstvu za razumijevanje za potrebe stanovnika Krupe na Uni, istakavši da Dom zdravlja pruža zdravstvenu zaštitu za oko 1.700 stanovnika.

On je na otvaranju istakao da je uz bezbjednosnu komponentu, zdravstvena zaštita uslov za opstanak stanovnika u opštini Krupa na Uni.

Direktorica Doma zdravlja Marijana Јandrić Kocić rekla je da u ovoj opštini, osim centralne ambulante porodične medicine, rade još tri područne, a zaposleno je 12 radnika.

Objekat sadrži dvije ordinacije, jednu sobu za intervencije, laboratoriju, sobu za osoblje, a povezan je sa postojećim objektom Doma zdravlja Krupa na Uni, tako da predstavlja funkcionalnu cjelinu.