latinica  ћирилица
31/05/2016 |  12:46 | Autor: RTRS

Svjetski dan bez duvanskog dima

Svjetska zdravstvena organizacija sa zemljama partnerima, svake godine obilježava 31. maj, Svjetski dan bez duvanskog dima. Ove godine obilježavanje Svjetskog dana bez duvanskog dima, ima za cilj promovisanje standardizovanog pakovanja cigareta, kao sveobuhvatnu multidisciplinarnu mjeru kontrole duvana koja ograničava reklamiranje duvanske industrije i doprinosi smanjenju potražnje duvanskih proizvoda.
Zabrana pušenja - Foto: ilustracija
Zabrana pušenjaFoto: ilustracija

Pušenje je jedna od najvećih javnozdravstvenih prijetnji sa kojom se susreću zemlje širom svijeta. Alen Šeranić, viši stručni saradnik u Resoru za javno zdravstvo, međunarodne odnose i EU integracije Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske upozorava da prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije svake godine od posljedice pušenja u svijetu umre skoro šest miliona ljudi.

- Dokazano je da je pušenje povezano sa nastankom kardivaskularnih, respiratornih i kancerogenih oboljenja, kao što su srčani i moždani udar, obstruktivna bolest pluća ili rak pluća. Izloženost duvanskom dimu može dovesti do iznenadne smrti dojenčadi, a pušenje u trudnoći do nepravilnog rasta i razvoja ploda. Pored toga što ima direktne posljedice na zdravlje stanovništva, pušenje se negativno odražava i na prihode domaćinstva, povećava troškove u zdravstvu i negativno djeluje na privredni razvoj zemlje, napominje Šeranić.

 Slično zemljama širom svijeta pušenje predstavlja značajan javnozdravstveni problem i u Republici Srpskoj. Prema podacima ЈZU Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, u 2014. godini najčešći uzrok umiranja su bila oboljenja iz grupe bolesti sistema krvotoka, malignih bolesti i bolesti sistema za disanje, za koje se pouzdano zna da su povezani i sa pušenjem.

- Prema rezultatima Istraživanja višestrukih pokazatelja u Republici Srpskoj 2011-2012. godine konzumacija duvanskih proizvoda je učestalija među muškarcima nego ženama. Oko 51 odsto žena i 58 odsto muškaraca od 15 do 49 godina života je izjavilo da su nekada tokom života koristili duvanski proizvod. Konzumacija duvana među ženama bila je učestalija u gradskim nego u ostalim sredinama, dok je udio muškaraca koji konzumiraju duvan bio nešto veći u seoskim nego u gradskim sredinama, upozorava Šeranić.

Prema istraživanju koje je sproveo ЈZU Institut za javno zdravstvo u 2010. godini, 28,7 odsto stanovništva uzrasta od 18 godina i više, svakodnevno puši, što je u odnosu na 2002. godinu manje za oko pet odsto, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite

Takođe, prema podacima istraživanja koje je 2015. godine ЈZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske sproveo u Banjaluci, Doboju i Trebinju učestalost pušenja u populaciji stanovništva od 15 do 65 godina je 24,6 odsto. Prema ovom istraživanju, utvrđeno je i da učestalost pušenja raste sa godinama života, tako da najmanje puše ispitanici uzrasta 15 do 18 godina (5,8 odsto) a najviše ispitanici od 45 do 54 godine života (42,5 odsto).

Prema riječima Šeranića u Republici Srpskoj u prosjeku dužina pušačkog staža svakodnevnih pušača je 12,7 godina, a više od polovine svakodnevnih pušača puši 20 i više cigareta dnevno. Takođe, jedna petina svakodnevnih pušača u Republici Srpskoj ima želju da prestane sa pušenjem u narednih šest mjeseci. Pušenje je u Republici Srpskoj rasprostranjeno i u poluaciji mladih od 13 do 15 godina.

Podaci Globalnog istraživanja pušenja kod mladih, koje je u Republici Srpskoj sprovedeno 2013. godine, pokazali su da 7,9 odsto mladih su svakodnevni pušači, dok je 33,7 odsto dječaka i 28 odsto djevojčica probalo pušiti duvan ili neki drugi duvanski proizvod. Zabranu pušenja u zatvorenim javnim mjestima podržava 82 odsto stanovništva 15 do 65 godina starosti i 83,2 odsto mladih 13 do 15 godina starosti što se vezuje za promjenu svijesti javnosti o pušenju, odnosno ne prihvatanje pušenja kao društveno poželjnog ponašanja.

Kontrola duvana će u Republici Srpskoj i dalje biti važna oblast u kojoj će se provoditi edukacija javnosti o štetnim efektima duvanskog dima i podizanje svijesti javnosti o štetnim posljedicama konzumiranja duvana i duvanskih proizvoda.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske će u saradnji sa ЈZU Institutom za javno zdravstvo Republike Srpske i drugim partnerskim institucijama i organizacijama nastaviti sprovođenje promotivnih i preventivnih aktivnosti usmjerenih na smanjenje učestalosti pušenja u cijeloj populaciji, a prvenstveno u populaciji mladih ljudi, navodi se u saopštenju.