latinica  ћирилица
29/05/2016 |  13:48 | Autor: Agencije

Međunarodna svemirska stanica dobila sobu "na naduvavanje"

NASA je uspješno "rasklopila" novu eksperimentalnu prostoriju na naduvavanje u Međunarodnoj svemirskoj stanici.
Prostorija na naduvavanje u Međunarodnoj svemirskoj stanici (Foto: NASA/AP) -
Prostorija na naduvavanje u Međunarodnoj svemirskoj stanici (Foto: NASA/AP)

"Bigelow" modul na naduvavanje (BEAM) koji je napravila kompanija "Bigelow Aerospace", možda je prethodnik budućih stambenih jedinica za Mars i Mjesec, a možda će se u tom obliku jednog dana praviti čak i turistički hoteli u orbiti.

Ipak, potrebno je još rada na ovom modulu. Prvi pokušaj da se naduva je propao, a u drugom je bilo potrebno čak tri dana kako bi se rasklopio do punih dimenzija.

Astronaut DŽefri Vilijams je proveo sedam sati u ovoj prostoriji odvrćući i zavrćući ventil za vazduh ukupno 25 puta kako bi se modul rasklopio.

Ukupno je ventil bio otvoren samo dva i po minuta, ali NASA nije željela da prebrzo napuni modul, zbog opasnosti od iznenadnog pritiska, koji bi mogao da ošteti veze sa svemirskom stanicom.

Vilijams kaže da se u prostoriji čula buka kakvu prave kokice u šerpi.

Izrada modula koštala je 17,8 miliona dolara, a ukoliko se pokaže pouzdanim, moguće je da će u budućnosti njegova izrada biti i jeftinija.

Prostorija je trenutno prazna izuzev senzora koji će bilježiti temperaturu i pritisak, a ostaće pričvršćena za laboratoriju u svemiru u naredne dvije godine.