latinica  ћирилица
29/05/2016 |  09:35 | Autor: Večernje novosti

I gljivice mogu da pokrenu mentalne bolesti

Američki istraživači otkrili su vezu između infekcije izazvane gljivicom kandidom i nastanka šizofrenije kod muškaraca, i mentalnih problema kod žena.
Ilustracija - Foto: flickr.com
IlustracijaFoto: flickr.com

Američki istraživači otkrili su vezu između infekcije izazvane gljivicom kandidom i nastanka šizofrenije kod muškaraca, i mentalnih problema kod žena. Studija koju su nedavno sproveli i objavili u časopisu "Šizofrenija" sugeriše da gljivična infekcija može da ima produžene, ili kasnije posljedice na tijelo i mozak.

Ova istraživanja su u ranoj fazi, pa se ne može sa sigurnošću reći da gljivične infekcije izazivaju mentalne bolesti, ali je sasvim pouzdano pronađena veza između njih, koja dalje treba da se ispituje.

"Rano je reći da jedna infekcija kandidom može da uzrokuje mentalni problem", rekao je dr Emili Severans, vođa istraživanja iz medicinske škole DŽon Hopkins univerziteta. "Međutim, većina gljivičnih infekcija mora da bude liječena u ranom stadijumu, a ljekari bi trebalo posebnu pažnju da obrate kod pacijenata sa već postojećim mentalnim problemima".

Gljivica kandida uobičajeno se nalazi u ljudskim crijevima. Ali, ona počinje da se razmnožava i buja u toploj, vlažnoj sredini, izazivajući svrab, crvenilo, a karakteristično je i da se lako prenosi na drugoga.

Ove infekcije se mogu prevenirati ako se jede manje šećera, izbjegavaju neopravdano propisani antibiotici i održavanjem higijene, iako se i pored svih ovih preventivnih mjera, gljivične infekcije javljaju u velikom broju. Gotovo 75 odsto odraslih žena u SAD imalo je barem jednu vaginalnu gljivičnu infekciju tokom života, a gljivična infekcija usta i grla veoma je česta kod beba.

Tim naučnika testirao je 808 osoba, neke od njih su imale šizofreniju ili bipolarni poremećaj, a druge nisu imale istoriju mentalnih bolesti. Zatim su uzeli u obzir i druge faktore poput godišta, rase, socio-ekonomskog statusa, lijekova koje piju... Pronašli su da 26 odsto muškaraca sa šizofrenijom ima antitela na kandidu, što znači da su nekada u životu bili inficirani ovom gljivicom, u poređenju sa samo 14 odsto muškaraca u kontrolnoj grupi koji nisu imali mentalnih problema.

Ista veza nije pronađena kod žena, ali su žene koje su već imale psihičkih problema imale znatno lošiju memoriju ukoliko su ranije bolovale i od gljivičnih infekcija.

"Iako ne možemo da preciziramo kakva je to veza između infekcije kandidom i psihološkog procesa u mozgu, naši podaci pokazuju da su neki faktori povezani sa gljivičnom infekcijom, što bi nadalje trebalo detaljnije ispitati", kaže dr Severans.

Postoji, međutim, mnogo ograničenja ove studije - na primjer istraživači nisu uspjeli da eliminišu sve spoljne faktore koji dovode, odnosno izazivaju gljivičnu infekciju: dijetu i trenutno stanje imunog sistema. Naučnici, takođe, nisu mogli da otkriju u kom periodu života, i u kom dijelu tijela se javila gljivična infekcija, kao i koliko često se javljala kod ispitanika koji su učestvovali u studiji.

Ali, ovo je samo prvi korak, tim naučnika će sada da radi na otkrivanju uzročne veze mentalnih bolesti i kandide, a već postoje i nagovještaji drugih istraživanja kako ta veza u stvari funkcioniše.

"Kandida je prirodna komponenta ljudskog mikrobioma, pa razmnožavanje gljivice i širenje infekcije u digestivnom traktu može da naruši ono što se u medicini zove osovina mozak - crijeva", - objašnjava dr Severans. "Ova neravnoteža utiče na abnormalno funkcionisanje imunog sistema koji remeti procese u mozgu, posebno vezane za memoriju".