latinica  ћирилица
29/05/2016 |  09:23 | Autor: Večernje novosti

Vazduh pun polena guši i one koji nisu alergični

Čak i kod onih koji nisu alergični javljaju se suv kašalj, grebanje u grlu i osjećaj gušenja.
Oko - Foto: ilustracija
OkoFoto: ilustracija

Kašalj je posljednjih dana glavni simptom kod onih koji pate od alergije, ali kako je koncentracija polena trava tri puta veća od granične vrijednosti, čak i oni koji dosad nisu imali problem sa alergijama, ovih dana kašljucaju, grlo ih grebe i imaju osjećaj gušenja u grudima.

Prema riječima dr Rajice Stošovića, alergologa i imunologa iz Klinike za alergologiju i imunologiju u Kliničkom centru Srbije, suv kašalj je specifičan simptom kod alergije na polen trava:

- To je ponekad i jedina tegoba, koja mnoge pacijente ne asocira na alergiju. Oni koji znaju da su alergični često uz kašalj imaju i otežano disanje, sviranje u grudima i zamaranje, kao kod astmatičara. Oni koji nisu alergični, takođe zbog prevelike količine polena trava i njegovog jakog alergenog potencijala, mogu da osjećaju grebanje u grlu i da suvo kašlju.

To, prema riječima dr Stošovića može da znači da će poslije nekoliko godina preosjetljivosti na alergen i postati alergični, pa će morati da primaju terapiju.

Uz suv, nadražajni kašalj kao posljedica alergije mogu da se jave i suzenje, crvenilo, svrab očiju, curenje bistrog sadržaja iz nosa, koji se sliva niz zid ždrijela i naročito noću izaziva nadražaj za kašalj.

"Poleni koprive i bokvice narednih nedjelja, pogotovo ako bude lijepo i sunčano vrijeme, bez kiše, dostizaće 80 polenovih zrna po kubnom metru vazduha, što je gotovo tri puta više nego što je granična vrijednost", kažu u Agenciji za zaštitu životne sredine, gdje se svake nedjelje mjeri koncentracija polena u vazduhu od 24 biljke na više od 20 mjernih mjesta u Srbiji.

Mirjana Mitrović iz Agencije kaže da će ovakva tendencija rasta biti i tokom juna, pa i jula, kada će se pojaviti i polen korova:

- Tada će se preklopiti poleni ova dva jaka alergena, naročito korova, koji ima još jači alergeni potencijal od polena trava. To će sasvim sigurno izazvati izraženije tegobe kod onih koji su alergični na polen.

Teško je slažu se stručnjaci, izbjegavati alergene, naročito ako je njihova koncentracija velika kao što je ovih dana. Zato je medikamentna terapija, kao i vakcinacija, najbolje rješenje za alergične, i ona ima značajan efekat na preosjetljive na alergene.

Koncentracija polena trava opadaće do kraja juna, kada će alergijske reakcije izazivati poleni korova, najprije ambrozije, zatim crnog pelina i kiselice.

"Da bi se spriječilo širenje polena u vazduhu, travu treba kositi prije nego što počne da cvijeta, a najefikasniji način suzbijanja ambrozije je čupanje direktno iz korijena", kaže Mirjana Mitrović.

Prevencija

Doktor Rajica Stošović, kaže da nekoliko savjeta pomaže da se pacijenti barem ne izlažu velikoj količini alergena jer će i tegobe biti manje:

"Napolje bi trebalo izlaziti u poslijepodnevnim i večernjnim časovima, i u to vrijeme provjetravati kuću. Poslije svakog izlaska skinuti garderobu i istuširati se, a tokom toplijih dana najbolje je koristiti klimu sa filterima, kako u prostorijama u kojima se boravi tako i u automobilima".