latinica  ћирилица
28/05/2016 |  13:25 | Autor: RTS

Ogromno morsko čudovište dugo 27 metara

DŽinovska lignja ostaje jedno od najmisterioznijih bića naše planete. Smatra se da najveći primjerak datira još iz 1639. godine, ali je džinovska lignja prvi put fotografisana u svom prirodnom okruženju tek 2004. godine.
Divovska lignja - Foto: Screenshot/YouTube
Divovska lignjaFoto: Screenshot/YouTube

"Јoš od tog otkrića, postoje spekulacije da je to maksimalna veličina misterioznog stvorenja", otkrio je biolog škotskog Univerziteta Sent Endrjuz, dr Kris Pakston.

Navodno najveća lignja je viđena tokom Drugog svjetskog rata na Maldivima, dugačka čak 53 metara, ali ta činjenica nikada nije potvrđena.

Ipak, mnogi su kroz istoriju imali tendenciju da znatno precjene veličinu lignji.

Na primjer, prema novoj knjizi autora Darena Neša, DŽ. D. Starki, koji je video lignju na Maldivima, tvrdio je da bila duža od broda u kome se on nalazio, a njegovo mjerenje nije ni uključilo pipke kojima se životinja hrani – koji čine više od polovine dužine tog misterioznog bića.

Mjerenje cijelog tijela džinovske lignje takođe može biti teško jer, kada se izvadi iz vode, meka tkiva mogu postati elastična i neprirodno istegnuta.

Dakle, dr Pakston je eliminisao nepouzdane podatke, a zatim koristio različite tehnike za procjenu maksimalne veličine do koje džinovska lignja može da naraste.

Taj proces uključuje izvođenje vrijednosti ukupne dužine lignje – od veličine pojedinih dijelova tijela, kao što su kljun ili plašt.

Najveći primjerci

Najduža pouzdano izmjerena lignja imala je plašt dug 2,79 metara, kako je istakao dr Pakston Bi-Bi-Si Zemlji.

"Riječ je o primjerku zaglavljenom u blizini Novog Zelanda, maja 1879. godine. Ali ukupna dužina nije zabilježena. Iz ovoga možemo izvesti ukupnu dužinu od 14,28 m".

Ali, to ipak ne znači da lignje dostižu maksimalnu dužinu od 14,28 m – iz dva razloga.

Prvi je da nemaju sve lignje tijela sa potpuno istim proporcijama. Dvije lignje jednake dužine mogu imati pipke različite dužine, kao što i ljudi iste visine mogu imati duže i kraće noge jedni u odnosu na druge.

Drugi razlog je da je malo vjerovatno da je najveći džinovska lignja svih vremena ista koja je i uhvaćena od strane čovjeka.

"S obzirom na to da varijacija pojedinih individualnih primeraka sa plaštom dugim 2,79 m mogu da variraju od 5,83 do 27,53 m ukupne dužine. To ukazuje da džinovska lignja raste do 20 m, kao i da je sasvim prihvatljivo da može da dostigne 27 m ili više".

"Јa bih ipak naglasio, kao odgovorni naučnik, da se ovo zasniva na izvođenju vrijednosti", objasnio je dr Pakston. "I kao što sam rekao mojim studentima, to može biti neodređeno".

Čak i ako se drugi stručnjaci za lignje ne slažu, dr Pakston se nada će se pojaviti buduća otkrića koja će potvrditi njegove teorije.