latinica  ћирилица
28/05/2016 |  13:07 | Autor: TANЈUG

Čovjek koji je izumio Hajmlihov zahvat ga prvi put upotrebio

Američki ljekar Henri Hajmlih, koji je izumio "hajmlihov zahvat" za izbacivanje hrane ili drugih predmeta iz grla, prvi je put upotrebio tu tehniku da bi spasao jednu ženu u svom staračkom domu.
Henri Hajmlih - Foto: AP
Henri HajmlihFoto: AP

Dr Hajmlih (96) je izjavio da je zahvat pokazao nebrojeno mnogo puta, ali se nikad do sada nije našao u situaciji da ga upotrebi, prenio je Bi-Bi-Si. On je uspio da spase od gušenja 87-godišnju ženu, kojoj je u grlu zapelo parče mesa sa djelićem kosti.

"Do tog dana nisam zaista znao da li sam sposoban da izvedem taj zahvat", rekao je Hajmlih. On je tog dana večerao u staračkom domu "Dupri Haus" u Sinsinatiju zajedno sa još osam ili devet ljudi, kad se okrenuo da priča sa jednom ženom za svojim stolom i primjetio da se guši.

"Tri puta sam je pritisnuo ispod grudnog koša kad je izletjelo parče mesa i posle toga joj je bilo dobro", rekao je Hajmlih. Osoblje staračkog doma je žurno prišlo stolu kad su vidjeli da se žena guši, ali su se zatim odmakli kako bi napravili prostora da Hajmlih izvede svoj zahvat.

"Sama činjenica da je taj zahvat izveo 96-godišnji čovjek je impresivna", izjavio je za lokalni list "Sinsinati Inkvajerer" Hajmlihov sin, Fil. Dr. Hajmlih, koji je "hajmlihov zahvat" izumio 1974. godine, redovno pliva i fizički je aktivan.