latinica  ћирилица
28/05/2016 |  09:35 | Autor: Agencije

Efikasne vježbe da odmorite oči od računara

Umanjite negativne efekte dugotrajnog sjedenja ispred računara i zamaranja očiju sljedećim vježbama.
Ilustracija - Foto: RTRS
IlustracijaFoto: RTRS

Po cijeli dan sjedimo za računarom, i kada se zadubimo u neki zadatak ili tekst, zaboravljamo da trepćemo. Oči nam se suše, a vid kvari... Ipak, postoje vježbe koje možete svakodnevno da radite kako biste poboljšali vid.

1. Trepćite dva minuta. Ova vježba pomaže da regulišete krvnu cirkulaciju u oku.

2. Kružite glavom dok gledate naprijed. Prvo sa desna na lijevo, a onda od gore ka dole. Ovo takođe povećava krvnu cirkulaciju u očima.

3. Pogledajte na desno, onda polako na lijevo. Onda isto uradite u suprotnom pravcu.

4. Zatvorite oči i opustite se. Za mrak se vjeruje da jača fotoreceptorne ćelije u očima, što pomaže da se održi dobar vid.

5. Pomjerajte svoj pogled u različtim pravcima. Pogledajte desno pa lijevo, gore pa dole, pogledom kružite pa pravite osmicu.

6. Zatvorite oči čvrsto na 5 sekundi, onda ih otvorite. Uradite to sedam puta. Ova vježba pomaže da odmorite očne mišiće i poboljšate krvnu cirkulaciju u očima.

7. Lagano pritskajte slepoočnice prstima na dvije sekunde. Ponovite četiri ili pet puta. Ova vježba poboljšava protok intraokularni fluida.

8. Držite oči otvorene, i pogledom crtajte jednostavne geometrijske figure. Onda pređite na komplikovanije oblike.

9. Zatvorite oči i polako pomjerajte očne jabučice gore i dole. Ponavljajte ovo pet do deset puta.

10. Stanite blizu prozora i fokusirajte pogled na nešto što je veoma blizu vašem licu. A onda na nešto što je najudaljenije prozoru. Ponovite vježbu 10 puta.