latinica  ћирилица
27/05/2016 |  16:31 | Autor: novosti.rs

Otvara se najduži željeznički tunel na svijetu (VIDEO)

Tunel Gotard je najduži željeznički tunel na svijetu. Kako se najavljuje ovaj tunel biće otvoren sljedeće nedjelje nakon 17 godina izgradnje.
Najduži željeznički tunel - Foto: Screenshot/YouTube
Najduži željeznički tunelFoto: Screenshot/YouTube

Tunel Gotard je dugačak čak 57 kilometara i prolazi kroz samo srce švajcarskih Alpa. Tunel je prvo skiciran 1947. godine, ali je njegova gradnja počela tek 1999 godine. Ima jednu traku, a povezuje švajcarske gradove Ersfeld i Bodio u kantonu Tićino.

Testiranje željeznice počeće u srijedu 1. juna, a prvi putnici očekuju se u decembru ove godine prenosi Dejli Mejl. Oko 28,2 miliona tona planinskog kamenja je iskopano za njegovu izgradnju, a procijenjeno je da je potrošeno oko 10,6 milijardi evra.

Putnici će skratiti putovanje za oko sat vremena ukoliko budu koristili ovaj tunel. Zahvaljujući tunelu koji je potpuno ravan cijelom dužinom, vozovi će moći da putuju 250 kilometara na sat. Tunel se na nekim djelovima spušta duboko pod zemlju, a na nekima podiže.

U izgradnji Gotard tunela, koga čine dva paralelna tunela koji se dodiruju na desetak tačaka, upotrebljeno je 228 km željezničkih šina, 198.000 betonskih blokova, 2.800 kilometara raznih strujnih i kablova za prenos podataka. A nalazi se ispod 140 metara planinskih masiva Alpa.

Gledano u brojkama, tunel Gotard je sa 57,1 kilometrom, duži za 7 kilometara od Evrotunela, a za 4 kilometra pobjeđuje u dužini tunel Seikan u Јapanu.