latinica  ћирилица
26/05/2016 |  16:07 | Autor: novosti.rs

Zaštita od toksina

U posljednjih nekoliko godina sve češće se spominju toksini. Poneko naglasi njihovu otrovnost, a tek poneko spomene da se toksini u hrani skoro pa ne mogu uništit.
Aflatoksini - Foto: blic.rs
AflatoksiniFoto: blic.rs

U posljednjih nekoliko godina sve češće se spominju toksini. Najčuveniji je aflatoksin. Uglavnom se toksini spominju kada je u pitanju izvoz robe, posebno žitarica, a ponekad kada je u pitanju mlijeko ili prerađevine od žitarica, na primjer, keks.

Poneko naglasi njihovu otrovnost, a tek poneko spomene da se toksini u hrani skoro pa ne mogu uništiti.

Međutim, vrlo malo objašnjenja se pruža za najvažnije pitanje: kako da se zaštitimo od toksina?

Grubo rečeno toksini su produkti gljivica koje se hrane na našoj hrani. Te gljivice, između ostalog, proizvode toksine da bi se zaštitile od drugih organizama. Svaka plesan na pekmezu, hljebu, brašnu, orasima i svemu drugom nije ništa drugo nego gljivično oboljenje koje u sebi ima oksine koji nam ozbiljno narušavaju zdravlje.

Znači, da bismo spriječili da gljivična oboljenja koja proizvode toksine zaraze naše biljke, moramo ih pravilno zaštititi sredstvima za zaštitu bilja.

Trenutno su u prirodi povoljni uslovi za gljivična oboljenja. Među najugroženijima je pšenica. Proizvodi koji su vrlo dobri za zaštitu našeg žita su Duet Ultra i Osiris. Dobro pregledajte pšenice, u zpomoć najbližeg agronoma, i zaštitite ih. Ako se biljke ne zaštite na vrijeme, odnosno prije pojave bolesti, poslije je uzaludno.

Dobri agronomi će vam reci kada treba raditi. Ne čekajte da se počne pričati po selu pa onda tretirati. Upamtite jedno pravilo: kada se o problemima u zaštiti bilja počne pričati po selu, za prskanje je već prekasno i rješenja više nema. A za pšenicu je već vrlo blizu da bude prekasno.