latinica  ћирилица
26/05/2016 |  13:58 | Autor: SRNA

SZO: U napadima na bolnice ubijeno 960 ljudi

Tokom posljednje dvije godine, oko 960 ljudi je ubijeno širom svijeta u napadima na medicinske ustanove, saopštila je danas Svjetska zdravstvena organizacija /SZO/ u izvještaju u kojem je ukazano na o nepoštovanje zdravstvene zaštite od strane državnih snaga i naoružanih grupa.
Svjetska zdravstvena organizacija - Foto: ilustracija
Svjetska zdravstvena organizacijaFoto: ilustracija

Studija SZO detaljno opisuje 594 napada na bolnice i klinike na Bliskom istoku, Africi i drugdje tokom 2014. godine i 2015. godine, u kojima je poginulo 959 medicinara, pomoćnog osoblja, pacijenata i posjetilaca, dok je više od 1.500 lica povrijeđeno, prenosi AP.

U izvještaju se navodi da najviše uznemirava podatak da je više od 60 odsto napada bilo "namjerno usmjereno" na medicinske ustanove, dok su u 20 odsto slučajeva ove ustanove "slučajno" pogođene, a ostatak napada se vodi kao neodređen.

Više od 50 procenata napada su počinile državne snage, trećinu napada su izvršili pripadnici naoružanih grupa, dok ostatak nije poznat.

U ratom razorenoj Siriji evidentiran je najveći broj napada na ustanove zdravstvene zaštite, i to 228 napada tokom dvije godine, što čini gotovo 40 odsto ukupno evidentiranih slučajeva.

"Ovo je veliki problem. Napadi na zdravstvene radnike nisu izolovani, nisu slučajni i nisu se zaustavili," saopšteno je iz SZO.