latinica  ћирилица
25/05/2016 |  19:12 ⇒ 22:06 | Autor: SRNA

Doboj: Karcinom grlića materice treći po zastupljenosti

Ginekolog Јadranka Miličić Đuranović istakla je da karcinom grlića materice predstavlja 12 odsto svih ginekoloških maligniteta kod žena dobojske regije i da je treći po zastupljenosti, iza karcinoma dojke i debelog crijeva.
Doboj - predavanje o bolesti karcinoma grlića materice - Foto: SRNA
Doboj - predavanje o bolesti karcinoma grlića matericeFoto: SRNA

Đuranovićeva je navela da se, po zastupljenosti karcinoma grlića materice, ova regija ne razlikuje od ostalih u Republici Srpskoj.

- Žene dolaze na preglede, ali još ne u onom broju u kojem bi trebalo - rekla je Đuranovićeva prije početka predavanja o ovoj bolesti.

Ona je večerašnje predavanje, koje je organizovao Aktiv žena Socijalističke partije Doboj, ocijenila kao dobar način da ženama bude ukazano na sve opasnosti i važnost ranog otkrivanja bolesti.

Đuranovićeva je poručila da je invazivni karcinom nekada bio zastupljen kod žena starije dobi, ali da pod uticajem sve većih seksualnih sloboda, obolijevaju i mlađe žene.

Predsjednik regionalnog Aktiva žena SP-a Doboj Branislava Dević kaže da je predavanje organizovano u okviru redovne sedmične aktivnosti - "Kafa u 6", te da su sve sugrađanke dobrodošle.