latinica  ћирилица
25/05/2016 |  16:55 ⇒ 17:13 | Autor: SRNA

Savez slijepih: Nezadovoljni statusom u društvu

Predsjednik Saveza slijepih Republike Srpske Branko Suzić rekao je danas u Gradišci da nisu zadovoljni položajem u Srpskoj i da nastoje da utiču da se poboljša njihov, ali i status svih invalidnih lica.
Branko Suzić - Foto: SRNA
Branko SuzićFoto: SRNA

"Podrška društva invalidnim licima nije adekvatna njihovim potrebama i nije u skladu sa zemljama u okruženju, koje mnogo više brinu o invalidima", rekao je Suzić, koji je prisustvovao Izbornoj skupštini Opštinske organizacije slijepih i slabovidih lica Gradiška.

Prema njegovim riječima, potrebno je povećati visinu materijalnih i nematerijalnih davanja slijepim i slabovidim licima i izvršiti izmjene zakona u oblasti socijalne zaštite i obrazovnom sistemu.

Suzić je rekao da određene izmjene zakonskih odredaba o socijalnoj zaštiti, koje bi trebalo uskoro da budu razmatrene i usvajane u Narodnoj skupštini Srpske, neće bitno popraviti status slijepih i slabovidih lica.

"Nismo dovoljno konsultovani kod priprema zakonskih izmjena i naš glas nije se dovoljno čuo", ocijenio je Suzić.

Na današnjoj izbornoj skupštini Organizacije slijepih i slabovidih lica Gradiška, kojoj je prethodila i redovna sjednica, za predsjednika je izabran Željko Štrbac, koji na čelu ove organizacije bio i u prethodnom mandatu.

Opštinska organizacija slijepih i slabovidih lica Gradiška trenutno ima 119 članova.