latinica  ћирилица
24/05/2016 |  08:51 | Autor: BETA

Naučnici: Konačno znamo šta je izvor života na Zemlji

Sunce i njegove oluje donijeli su na Zemlju neke od uslova za nastanak i razvoj života, navodi se u studiji objavljenoj u ponedjeljak u časopsu "Nature Geoscience".
Planeta Zemlja - Foto: Screenshot/YouTube
Planeta ZemljaFoto: Screenshot/YouTube

- To je novo objašnjenje porijekla složenih biomolekula - hemijskih jedinjenja u živim organizmima, na Zemlji, u šta je uključeno Sunce, njegove erupcije - rekao je za AFP Vladimir Ajrapetijan, iz Centra Godar američke svemirske agencije NASA, koautor studije.

Zemlja je veoma posebna planeta: njen vazduh sadrži savršenu kombinaciju hemikalija potrebnih za život i njena temperatura je idealna, omogućavajući da voda bude tečna.

Pod pretpostavkom da je Sunce u svojoj "mladosti" bilo aktivno kao mlade zvezde koje osmatramo danas, Ajrapetijan i njegove kolege proučavali su model uticaja solarnih oluja, žestoke bujice čestica i zračenja s naše zveijzde u svemir, te i u mladu Zemljinu atmosferu.

- Posmatranje mladih zvijezda, poput našeg Sunca u prvih nekoliko stotina miliona godina, ukazuje na to da je naše Sunce je imalo burnu prošlost, sa takođe čestim i moćnim erupcijama. Te moćne solarne oluje izbacivale su tokove energije više od hiljadu milijardi puta jače od atomske bombe - rekao je istraživač.

Autori su simulacijom otkrili da naelektrisane solarne čestice ulaze u interakciju sa komponentama atmosfere Zemlje, a molekul azota se pretvaraju u molekularnog azot-dioksida (N2O) i u vodonik-cijanid (HCN).

Vodonik-cijanid tada može da obezbijedi snabdijevanje azotom za formiranje aminokiselina, za nastanak proteina i gradivnih blokova života.

Azot-dioksid, gas staklene bašte, mogao je da zagrije površinu Zemlje i dovede je na temperaturi kompatibilnu s tečnim stanjem vode, iako je u to vrijeme Sunce bilo 30 odsto slabije nego sada.

- To ukazuje da je, čak i tada, dok su sudari asteroida i kometa tek snabdijevali Zemlju vodom, naša planeta bila naseljiva - zaključio je istraživač i dodao: "To je mnogo ranije nego što smo mislili".

Po naučnoj zajednici, prvi oblici života na Zemlji pojavili su se prije 3,5 milijardi godina.