latinica  ћирилица
23/05/2016 |  16:22 ⇒ 16:34 | Autor: TANЈUG

I drveće spava

Ideja da hrast ili smreka noću "odlaze na spavanje" djeluje čudno, ali naučnici su prvi put uspjeli da snime fizičke promjene na drveću koje, na neki način, odgovara procesu spavanja kod ljudi i životinja.
 - Foto: RTRS
Foto: RTRS

Kako je objavljeno na sajtu Tehničkog univerziteta u Beču austrijski, finski i mađarski naučnici, koristeći laserske skenere, analizirali su promjene u položaju grana i lišća dvije breze, u Austriji i Finskoj.

- Naši rezultati pokazali su da se drvo spusti tokom noći, što se može vidjeti u promjeni položaja grana i lišća - rekao je Eu Putonen, sa finskog Instituta za geoprostorna istraživanja. On je dodao da promjene nisu prevelike, svega deset centimetara za drvo visoko oko pet metara, ali da su sistematične i instrumenti mogu da ih zabilježe.

Za mjerenje laserima naučnici su se odlučuli zato da klasičnim fotografisanjem ne bi osvjetljavali stabla i na taj način im remetili noćno mirovanje. Kako na ponašanje drveća ne bi uticale ni vremenske prilike ili lokacija, eksperiment je izveden dva puta, na različitim stablima.

Oba testa izvedena su u periodu ravnodnevnice, u mirnim uslovima, bez vjetra ili vlage i pokazali su da se lišće i granje vremenom spuste, pri čemu u najnižu poziciju dođu nekoliko sati prije zore. Ujutru, kako se navodi, drveće se za svega nekoliko sati vrati u svoj početni položaj, ali, kako ističu istraživaču, još nije poznato da li je to vraćanje zbog sunca, ili zbog unutrašnjeg ritma drveća.

Naučnici smatraju da nije daleko nerealno da drveće "odmara" svoje grane tokom noći jer njihovo podizanje stablu koristi tako što su mu listovi tada u boljoj poziciji za hvatanje sunčevog svjetla, dok tokom noći nema svjetla i bilo bi rasipanje energije da se nalaze u podignutom položaju.

Kako naučnik mađarskog Centra za ekološka istraživanja Andraš Žlinski objašnjava spuštanja grana vjerovatno je uzrokovano padom pritiska vode unutar ćelija drveta, odnosno turgorovog pritiska.

- Pokreti kod biljaka veoma su blisko povezani sa nivoom vode unutar pojedinačnih ćelija, na šta utiče dostupnost svjetla kroz proces fotosinteze - rekao je Žlinski.

Prema riječima Norberta Fajfera za Tehničkog univerziteta u Beču lasersko skeniranje omogućiće naučnicima da bolje razumiju obrasce ponašanja drveća dok "spava", ali i da sljedeći put mjerenje obave na većoj površini sa više stabala, a ne samo na po jednom.

Razvijanje tehnika istraživanja da li drveće spava, kako objašnjava Putonen, može da koristi u budućnosti za analizu koliko drveće koristi tečnosti tokom dana i noći.

- To će nam omogućiti bolje razumijevanje dnevne upotrebe vode kod drveća i njihovog uticaja na lokalnu ili regionalnu klimu - rekao je Putonen.