latinica  ћирилица
19/05/2016 |  08:12 | Autor: SRNA

SAD: 622 miliona dolara za borbu protiv virusa zika

Predstavnički dom Kongresa SAD usvojio je prijedlog zakona o izdvajanju 622,1 miliona dolara za kontrolisanje širenja virusa zika, što je daleko manje od iznosa koji je tražio predsjednik Barak Obama i manje od rješenja usvojenog u Senatu.

Prijedlog zakona usvojen je sa 241 glasova "za" i "184" protiv u domu koji je pod kontrolom republikanaca.

Bijela kuća je zaprijetila da će uložiti veto na ovaj zakon, s objašnjenjem da su sredstva nedovoljna. Obamina administracija tražila je 1,9 milijardi dolara.

Senat je prethodno omogućio usvajanje 1,1 milijardi dolara za borbu protiv virusa koji prenose komarci, a koji je povezan sa poremećajima u razvoju beba.

Republikanci smatraju da njihov prijedlog zakona, zajedno sa 589 miliona dolara koje je Obamina administracija već preusmjerila za suzbijanje zike iz neiskorištenih sredstava iz borbe protiv ebole, osigurava dovoljno novca do 30. septembra, kada se završava ova fiskalna godina.

Američki zdravstveni zvaničnici zaključili su da zaraza zikom kod trudnica može da izazove mikrocefaliju, poremećaj u razvoju beba koji se manifestuje umanjenom glavom i ostalim ozbiljnim problemima.