latinica  ћирилица
18/05/2016 |  20:47 | Autor: B92

Ponoćno grickanje: Bili smo u zabludi?

Najnovije naučno istraživanje pokazalo je da konzumiranje obroka nakon osam sati uveče ne utiče na gomilanje suvišnih kilograma.
Hrana - Foto: ilustracija
HranaFoto: ilustracija

Istraživači Kraljevskog koledža u Londonu nisu pronašli nikakvu značajnu vezu između kasnih obroka i viška kilograma kod djece, pokazalo je novo istraživanje.

Rezultati prethodnih istraživanja ukazivali su na to da bi dobro tempirani obroci mogli da imaju veliki uticaj na biološki ritam.

To znači da bi takođe mogli da imaju veliki uticaj na metaboličke procese u organizmu, što bi za posljedicu moglo da ima povećani rizik od gojaznosti.

Ipak, ova istraživanja bila su vrlo ograničena. Rezultati nove studije, u kojoj je učestvovalo 1.620 djece u periodu između 2008. i 2012. godine, pokazali su da kod djece koja su večeru konzumirala između 8 i 10 uveče nije zabilježen povećan rizik od gojaznosti u odnosu na djecu koja su posljednje obroke u toku dana jela između 2 i 8 po podne.

“Rezultati ove studije su prilično iznenađujući. Mislili smo da ćemo naći vezu između kasnog konzumiranja obroka i povećanog rizika od gojaznosti, ali to nije bio slučaj. Ovakvim rezultatima možda je doprinio mali broj djece iz grupe koja su jela obroke nakon 8 sati uveče“, zaključila je doktor Gerda Pot, profesor univerziteta Vrije u Amsterdamu.