latinica  ћирилица
16/05/2016 |  11:08 | Autor: Agencije

Pravi Forest Gamp – može da trči maraton svaki dan

Din Karnarez pati od rijetkog genetskog poremećaja zbog kojeg njegovo tijelo ubrzano izbacuje mliječnu kiselinu, koja je glavni uzrok umora i grčeva u mišićima. Da ne mora da stane da bi spavao i jeo, Din bi, bukvalno, mogao da trči zauvijek.
Din Karnarez (Foto: rsvlts.com) -
Din Karnarez (Foto: rsvlts.com)

Koliko je njegovo stanje fascinantno najbolje govore podaci. Istrčao je maraton na Antarktiku na minus 13 Celzijusa. Za pedeset dana istrčao je 50 maratona, po jedan u svakoj američkoj državi. Neprekidno je pretrčao 560 kilometara za 80 sati i 44 minute!

Kod ljudi je uobičajeno da tijelo pretvara glukozu u energiju, a kao nusproizvod čitavog procesa stvara se mliječna kiselina. Poslije nekog vremena, ona se nakuplja u mišićima, što uzrokuje grčeve i umor.

Međutim, Karnarez nema tih problema. Njegovo tijelo se izuzetno brzo rješava mliječne kiseline pa ona nikada ni ne uspije da se nagomila u njegovim mišićima. Može da trči neprestano bez bolova.

"Kod određenog opterećenja osjećam da mogu još dugo da trčim. Koliko god da se teram na veća opterećenja, u mojim mišićima mliječna kiselina nikada ne dostigne nivo zbog kojeg bi morao da stanem. To je odlična stvar ako planirate da trčite dugo", rekao je Karnarez za Gardijan.

Objašnjava da mu je jedini problem tokom trodnevne trke bio nedostatak sna. Kaže da je čak doživio stanje tokom kog trči i spava. Uprkos tome što je u školi uvidio da može da trči duže od drugih nije se ozbiljno posvetio trčanju sve do svoje 30. godine, piše Dejli mejl.

Za održavanje forme veoma pazi na ishranu i način života. Ima suprugu i dvoje djece.

Kao Forest Gamp...