latinica  ћирилица
13/05/2016 |  16:30 | Autor: SRNA

Davidović: Svaki peti bračni par ima problem sa sterilitetom

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Јasmina Davidović izjavila je danas da se mora učiniti sve da problem drastičnog pada nataliteta u Srpskoj bude riješen, te navela da svaki peti bračni par ima problem sa sterilitetom.
Јasmina Davidović, ministarka porodice, omladine i sporta RS - Foto: SRNA
Јasmina Davidović, ministarka porodice, omladine i sporta RSFoto: SRNA

Davidovićeva je rekla da problem sa sterilitetom postaje sve veći zbog činjenice da se mladi sve kasnije odlučuju na zasnivanje porodice, što je, kako kaže, razumljivo, jer na tu odluku utiču mnogobrojni materijalni faktori.

Ona je istakla da ni u ranije periodu nije bilo prilike da se steknu svi materijalni uslovi, te da je daleko bolje da mladi koji imaju stabilnu vezu zasnuju porodicu i uz neka minimalna finanijska sredstva, jer će sve što zajedno ostvare još više učvrstiti tu vezu.

"Mladi treba u sebi da nađu snagu da se uhvate u koštac sa životnim problemima, te da ih prevazilaze, a ne da puste da prolazi vrijeme u kojem treba da osnuju porodicu", rekla je Davidovićeva novinarima, povodom obilježavanja 15. maja, Dana porodice.

Davidovićeva je napomenula da resorno ministarstvo u nekoliko domena pomaže razvoju i osnaženju porodice.

"Fond treće i četvrto dijete funkcioniše od 2006. godine i predstavlja podršku ženi koja za treće dijete dobije 600 KM, a za četvrto 450 KM", navela je Davidovićeva.

Ona je dodala da je Ministarstvo za ovaj fond do sada obezbijedilo osam miliona KM.

Davidovićeva je podsjetila da Ministarstvo daje podršku i mladim bračnim parovima u vidu kamatne stope od 1,5 odsto za stambene kredite.

"Cilj je da bračnim parovima pomognemo da se lakše odluče za stambeni kredit kako bi obezbijedili stan gdje će formirati svoju porodicu", rekla je Davidovićeva.

Međunarodni dan porodice počeo je da se obilježava 1994. godine odlukom Generalna skupština UN.