latinica  ћирилица
13/05/2016 |  14:55 | Autor: Nezavisne

Srce kao motor našeg zdravlja

S pola sata brzog hodanja dnevno, te malim promjenama u prehrani možete učiniti puno za zdravlje svojih krvnih žila, koje je direktno povezano sa zdravljem srca, mozga i drugih organa.
Ilustracija - Foto: RTRS
IlustracijaFoto: RTRS

Kardiovaskularne bolesti, koje su uzrok oko 50 odsto slučajeva smrti u razvijenim zemljama, mogu se podijeliti na bolesti krvnih žila srca, koje dovode do srčanog udara, te bolesti krvnih žila mozga, vrata i glave, koje mogu prouzrokovati moždani udar.

Prevencija donosi rezultate

U razvijenim se zemljama u zadnje vrijeme polako smanjuje učestalost srčano-krvožilnih bolesti, a za to je zaslužna dobro provedena prevencija. A ona može biti primarna i sekundarna: u primarnoj prevenciji zdravom se čovjeku preporučuje da ne puši i ne jede masnu hranu te da se više kreće kako se bolest ne bi pojavila, a kod sekundarne - nakon što je bolest dijagnostikovana i liječena - da se pridržava sličnih, ali strožih uputstava kako se bolest ne bi vratila ili pogoršala.

Kao prevencija za zdrave ljude preporučuje se deset jednostavnih stvari koje bi svako mogao napraviti za zdravlje svojih krvnih žila i srca:

1. Svaki dan, ili barem pet dana sedmično, brzo hodajte po pola sata

2. Izbjegavajte hranu s puno holesterola poput svinjetine i jela pripremljenih na roštilju

3. Koristite maslinovo i laneno ulje

4. Barem tri puta sedmično jedite ribu jer je bogata omega-3 masnim kiselinama

5. Najmanje tri puta dnevno jedite voće i povrće

6. Јedite više manjih obroka tokom dana

7. Nemojte pušiti

8. Alkohol konzumirajte tek u manjim količinama (preporučuje se crno vino)

9. Nemojte dosoljavati hranu (zbog kontrole pritiska)

10. Uzimajte redovno sve propisane lijekove

Јednostavan test za zdravlje srca

Јednostavno testiranje iz udobnosti sopstvenog doma može vam pomoći da procijenite rizik od srčanih bolesti. Ako uočite nešto uznemiravajuće, uputite se kod ljekara i zatim slijedite njegova uputstva. Evo kako da na vrlo lak način testirate zdravlje svog srca.

Obim struka

Veliki stomak je tempirana bomba. Žene čiji je struk veći od 88 centimetara imaju 79 odsto veći ukupni rizik od umiranja od svih uzroka, uključujući bolesti srca i raka, od onih s obimom od 71 centimetar ili manjim. Postavite mjernu traku oko najšireg dijela stomaka, obično neposredno u blizini pupka. Muškarci sebi mogu dozvoliti pet centimetra više.

Broj otkucaja srca u stanju mirovanja (RHR)

Vaš RHR je dobar pokazatelj stanja srca: niži je bolji. Prije nego što ujutru ustanete iz kreveta, kažiprstom pronađite puls na ručnom zglobu. Brojite otkucaje 10 sekundi, pa pomnožite taj broj sa šest. više od 80 - nije dobro 60 - 80 - dobro (normalno) RHR ispod 60 ili iznad 80 može da ukazuje na dehidraciju ili medicinske probleme tipa bolesti štitne žlijezde ili anemije. Izuzeci su vrhunski sportisti. Naime, maratonac ima minimalan puls između 40 i 50 otkucaja u minutu, a sportska medicina zabilježila je i neke ekstreme.

Otkucaji srca poslije napora

Što se vaše srce brže vraća u normalu poslije vježbanja, to je zdravije. Ako broj otkucaja ne padne bar za 12 u roku od jednog minuta poslije vježbanja, imate povećan rizik za srčane bolesti, pa čak i smrt. Vježbajte naporno pet minuta, zaustavite se i odmah izmjerite puls. Јedan minut pošto ste prestali još jednom izmjerite puls. Oduzmite posljednji broj od prvog.

puls vam je pao manje od 12 - lose

puls vam je pao više od 12 - dobr.