latinica  ћирилица
13/05/2016 |  09:30 ⇒ 09:32 | Autor: TANЈUG

A u Rimu – kineski policajci (VIDEO)

Koloseum u Rimu trenutno nije glavna atrakcija za turiste jer, umjesto ispred drevnih zidina, ovih dana fotografišu selfije sa Kinezima u uniformi italijanske policije.
Kineski policajac na razmjeni (Foto: NBC News) -
Kineski policajac na razmjeni (Foto: NBC News)

"U početku su zapanjeni – Kinezi u uniformama italijanske policije", izjavio je policajac Pang Bo novinaru En-Bi-Si Njuza.

Bo je jedan od četiri policajca iz Kine koji patroliraju ulicama Rima i Milana ovog mjeseca, kao dio eksperimentalnog programa razmjene između dvije zemlje i pomoći turistima.

Tri miliona kineskih turista posjeti Italiju svake godine, a maj je najprometniji mjesec. Za mnoge od njih, jezička barijera je veća prepreka nego dugo hodanje po kaldrmi drevnih gradova, prenosi En-Bi-Si.

Kineski policijski službenici raspoređeni su oko popularnih spomenika, kao što je Koloseum, kako bi pomogli turistima – od pokazivanja pravca do upozoravanja na džeparoše.

"Na sreću, mali broj turista ima problem sa bilo kakvom vrstom kriminala", rekao je Bo.

"Uglavnom me pitaju za pravac ka nekoj destinaciji. Oni imaju mapu i pitaju nas kako da stignu tamo? Ali ja za tako nešto moram da pitam kolegu Italijana!", ističe policajac Bo.

Pang Bo (lijevo) na dužnosti (Foto: NBC News)