latinica  ћирилица
13/05/2016 |  08:42 ⇒ 08:43 | Autor: Politika

Za sujevjerne- baksuzni petak samo jedan ove godine

Veruje se da je petak 13. dan kada je Eva pojela jabuku sa drveta znanja, Kain ubio Avelja, i da su tada počele biblijske poplave. Trinaesti gost na Hristovoj Posljednjoj večeri bio je Јuda, a Hrist je razapet na Veliki petak.
Petak 13 (ilustracija) -
Petak 13 (ilustracija)

I nije jedina. Mnogi ljudi izbegavaju da na ovaj datum rade bilo šta što bi ih moglo dovesti u neki rizik. Da nije u pitanju radni dan, mnogi bi ga najradije i prespavali, pa još ako je tmurno i kišovito...

Za strah od ovog datuma, psiholozi imaju veoma komplikovan naziv. Zovu ga triskaidekafobija. Mnogi drugi za to koriste skraćenicu – sujeverje.
Ali, kako smo uopšte počeli da se plašimo petka trinaestog?

Činjenica da Hamurabijev zakon među svojim pravilima nema broj 13, može značiti i da je strah od ove cifre stariji i od hrišćanstva, ali generalno, najviše je onih koji vjeruju da se korijen ovog straha nalazi upravo u religiji.

Baksuzluk trinaestice izgleda nije rezervisan samo za malerozno trinaesto prase iz izreke, pa se zato danas grade zgrade bez 13. sprata, avioni i pozorišta nemaju obilježen 13. red sjedišta, a kuće u ulici se umesto ovim brojem obilježavaju sa 12a.Mnogi hoteli nmaju brojeve soba koji se završavaju na 13.

Često ovom danu i nesvjesno pripisujemo loše znamenje na osnovu nekih naših iskustava. Za nogu slomljenu na petak 13. nisu krivci nespretnost niti žurba, nego baš taj prokleti maler. I tako se fama o nevoljama širi i razvija.

Neki stručnjaci imaju vedriji pogled na posljedice ovog dana, i tvrde da zapravo može biti bezbjedniji od svih drugih, upravo zbog povećanog opreza kod sujevernih. Drugi su znatno skeptičniji i govore o velikim gubicima svjetske ekonomije koji nastaju usljed toga što mnogi izbjegavaju da na ovaj dan ulažu novac na berzi i obavljaju radne zadatke.

Ali, i za one koji se plaše ovog dana, a i one kojima je cela ova priča o maleru dosadna, evo dobre vesti: ovaj petak 13. jedini je u 2016. godini. Već sutra možete da se opustite sve do januara sljedeće godine.