latinica  ћирилица
13/05/2016 |  08:33 | Autor: Agencije

Uspješno izveden prvi javni test "hajperlup" sistema (VIDEO)

Kompanija "Hyperloop One" sprovela je probu prototipa sistema koji bi jednog dana mogao da prevozi putnike nadzvučnim brzinama.
Proba „hajperlup“ sistema u pustinji Nevade - Foto: Screenshot/YouTube
Proba „hajperlup“ sistema u pustinji NevadeFoto: Screenshot/YouTube

"Hajperlup", transportni sistem koji je predložio milijarder Ilon Mask, napravio je prvi korak prema realizaciji sa prvom javnom probom prototipa.

Јedna od kompanija koja pokušava da ideju pretvori u stvarnost, "Hyperloop One" sprovela je uspješnu probu u pustinji Nevade, a takođe i obezbijedila 80 miliona dolara za finansiranje daljih istraživanja. Јedan od investitora je i francuska nacionalna željeznička kompanija SNCF.

Kada, i ako ako ikada bude, završen "hajperlup" će funkcionisati po principu pogona vagona kroz vakumske cijevi, što bi u teoriji trebalo da obezbijedi transport putnika od San Franciska do Los Anđelesa za manje od 30 minuta.

U testu u Nevadi postignuto je ubrzanje od nule do 187 kilometara na sat za samo 1,1 sekundi, što je rani dokaz da je koncept moguć, ali da postoje još mnoge prepreke.

"Hyperloop One" je takođe najavio partnerstvo sa njemačkim i britanskim inženjerskim firmama i stručnjacima.

"Radićemo sa partnerima širom svijeta kako bi redefinisali budućnost transporta, obezbjeđujući brz, bezbijedan, efikasan i održiv način prevoza", istakao je izvršni direktor kompanije Rob Lojd.