latinica  ћирилица
12/05/2016 |  15:53 ⇒ 17:35 | Autor: RTRS

Banjaluka: Naučni skup povodom Međunarodnog dana medicinskih sestara (VIDEO)

Povodom 12. maja Međunarodnog dana medicinskih sestara na banjalučkom Medicinskom fakultetu održan je naučni skup.
Banjaluka: Naučni skup povodom Međunarodnog dana medicinskih sestara - Foto: RTRS
Banjaluka: Naučni skup povodom Međunarodnog dana medicinskih sestaraFoto: RTRS

Zaključeno je da je za kvalitetnije pružanje zdravstvenih usluga potrebna profesionalna edukaciju, ove najbrojnije populacije u zdravstvu. 

U zdravstvenom sistemu Republike Srpske trenutno radi oko 4.500 medicinskih sestara i tehničara. Oni su ti koji su znatnim dijelom zaslužni za uspješan rad zdravstva.

- Sestrinstvo u Republici Srpskoj, pa i u Kliničkom centru RS, se trudi da najbolje, najprofesionalnije, koliko je to u našim mogućnostima pruži zdravstvenu zaštitu našim korisnicima, da se u toku rada edukacijama osposobljavamo, da dižemo našu profesiju na jedan viši nivo, rekla je Verica Dragojević, glavna sestra Klinike za neurologiju u Kliničkom centru Republike Srpske.

Obrazovanje medicinskih sestara osnovni je uslov za pružanje kvalitetne zdravstvene njege. Od naredne akademske godine na Medicinskom fakultetu u Banjaluci biće uveden smjer za obrazovanje medicinskih sestara i tehničara.

 

- Sve ono što radimo u smislu edukacije sestara i tehničara ima za dobru komponentu to da ćemo novim kvalitetom rada, edukacijama i znanjem pomoći boljem ishodu liječenja naših pacijenata, istakao je Milan Škrobić, dekan Medicinskog fakulteta Banjaluka.

Međunarodni dan medicinskih sestara u svijetu se obilježava 12. maja, u znak sjećanja na datum rođenja Florens Najtingel, začetnice modernog sestrinstva.