latinica  ћирилица
12/05/2016 |  12:13 | Autor: BETA

Operacije mozga na budnim pacijentima

Bolnica San Rafaelo u Milanu izvodi operacije tumora na mozgu na budnim pacijentima, kako bi se izbjeglo oštećenje funkcionalnih djelova mozga, a uspješno koristi i gama nož za liječenje te bolesti.

Upravnik odjeljenja za hirurgiju milanske bolnice Pjetro Mortini je u izjavi novinarima iz Srbije, koji su posjetili istraživački centar, univerzitet i bolnicu San Rafaelo, rekao da se tokom operacije u sali nalazi i neuropsihijatar koji razgovara sa pacijentom.

Na taj način hirurzi uspijevaju da odrede funkcionalne djelove mozga i da potom bezbjedno uklone tumor, objasnio je Mortini i napomenuo da se operacije nad budnim pacijentima u bolnici San Rafaelo izvode svake sedmice.

Mortini, koji je specijalizirao hirurgiju u SAD, navodi da se pacijent pre operacije sastaje sa neuropsihijatrom u okviru priprema za zahvat.

I nakon uklanjanja tumora, ponavlja se ista procedura razgovora sa pacijentom, napomenuo je Mortini i dodao da se pacijenti često i ne sjećaju intervencije, jer se podvrgavaju određenoj vrsti anestezije.

Mortini je rekao da San Rafaelo, uporedo sa hirurškim zahtjevima, primjenjuje i metode zračenja gama nožem radi uklanjanja tumora na mozgu i da u te svrhe koristi najmoderniji aparat.

Zahvaljujući gama nožu, maligne ćelije se ozrače kako bi prestale da rastu i kako bi postepeno odumirale, objasnio je Mortini i naveo da je ta metoda vrlo precizna i da poslije nje pacijent brzo napušta bolnicu, to jest da nema dugog perioda oporavka.

Gama zračenje se koristi i kod pacijenata kod kojih je maligni tumor metastazirao i uspješnost takvog liječenja je vrlo velika, ocijenio je Mortini i istakao da bolnica San Rafaelo koristi gama nož od 1994.

U Italiji se u šest zdravstvenih ustanova koristi liječenje gama nožem, a ta metoda je prvi put počela da se primjenjuje u medicini 1968. godine u Švedskoj. Npr. u Srbiji se gama nož koristi od prošle godine.