latinica  ћирилица
12/05/2016 |  08:26 | Autor: TANЈUG

Roboti će vršiti automatizovane hirurške zahvate

Robotske operacije sve više postaju uobičajena stvar u SAD, ali naše robote i dalje moraju da navode hirurzi. Automatizovani roboti bi, s druge strane, bili više dosljedni“
Roboti kao hirurgi (Foto: mercatornet.com) -
Roboti kao hirurgi (Foto: mercatornet.com)

Naučno istraživanje sprovedeno u Americi navodi da bi roboti, koji bi potpuno nezavisno vršili operacije na ljudima, mogli da poboljšaju krajnji ishod samih hirurških zahvata.

U eksperimentima vršenim na svinjama, hirurški šavovi robota bili su u istoj mjeri dobri, ako ne i bolji, od hirurških šavova, prenosi Rojters.

Prema autoru te studije, dr Peteru Kimu sa Instituta za pedijatrijske hirurške inovacije “Šeik Zajed“ u Vašingtonu, na potpuno isti način bi se zahvati mogli primjenjivati i na ljudima.

“Robotske operacije sve više postaju uobičajena stvar u SAD, ali naše robote i dalje moraju da navode hirurzi. Automatizovani roboti bi, s druge strane, bili više dosljedni“, rekao je Kim Rojtersu.

“Bez obrzira na to koliko su mirne hirurške ruke, uvijek postoji blago podrhtavanje“, dodao je Kim.

Kako bi provjerili da li su roboti u stanju da sami uspješno završe hirurške zadatke, istraživači su kreirali robota Smart Tišue Autonomous Robot, koji se sastoji od robotske ruke i medicinske opreme.

Robot se, tokom zahvata, služio kompjuterskim programom da bi utvrdio gdje i kako da postavi šav. Najprije su istraživači testirali sposobnost robota da spoji dva dijela svinjskog tkiva, a autonomni robot je u najvećem broju slučajeva nadmašio ljudskog hirurga.

Ishodi operacija su, zapravo, u skladu sa rezultatima vrsnog hirurga – međutim, autonomna robotska hirurgija još ima dug put pred sobom prije nego što bude spremna za širu primjenu.