latinica  ћирилица
11/05/2016 |  13:23 | Autor: TANЈUG

U 72. godini postala majka

Indijska žena, koja se porodila sa 72 godine, izjavila je danas da "nije previše stara da postane majka" dodajući da je tek sada "njen život potpun", prenosi AFP.
Majka bebe ima 72, a otac 79 godina - Foto: telegraph
Majka bebe ima 72, a otac 79 godinaFoto: telegraph

Daljinder Kaur rodila je dječaka nakon dvije godine liječenja na klinici za plodnost, u sjevernoj državi Harajana, sa svojim 79-godišnjim suprugom.

Kaur rekla da je u braku 46 godina i da su ona i njen suprug "skoro izgubili nadu da će ikada postati roditelji".

"Živjeti sa tim da ne možete da imate dijete kod nas znači da ste suočeni sa podsmijehom, jer se neplodnost doživljava kao prokletstvo od boga", rekla je svježa majka koja je zagazila u osmu deceniju života.

Kaur vjeruje da je "Bog čuo njihove molitve". Ona kaže da je sada puna energije i da joj njen suprug puno pomaže oko bebe, prenosi AFP.

Kaur je ljekarima rekla da ima "oko 70 godina" što je uobičajeno za Indijce, jer većina nema krštenicu. U klinici je ustanovljeno da je majka napunila 72 godine.

Ljekari iz klinike u kojoj se Kaur liječila kažu da je fetus začet vantjelesom oplodnjom, spajanjem jajne ćelije i spermatozoida tog para, bez učešća mlađih donatora. Beba je zdrava i jaka, i zadržana je na klinici samo zbog male težine - dva kilograma po rođenju.

Kaurin muž, Mohinder Sing Gil, koji posjeduje farmu izvan Amritsara, rekao je da ne brine o svojim godinama, rekavši da će bog paziti njegovo djete, kojem su dali ime Arman.

"Ljudi stalno pitaju šta će biti sa djetetom kad umremo. Ali mi apsolutno vjerujemo u boga. Bog je svemoguć i sveprisutan, on će se pobrinuti za sve", rekao je 79-godišnji otac za AFP.

Anurag Bišnoi, načelnik klinike, rekao je da je u početku bio skeptičan oko oplodnje, ali su testovi pokazali da je Kaur u stanju da iznese trudnoću.

"Prvo sam pokušao da izbjegnem ovaj slučaj, jer je izgledala vrlo slaba. Onda su stigli nevjerovatni rezultati testova po kojima ona nema razloga da ne iznese zdravu trudnoću", rekao je doktor AFP.

Ovo nije prvi ovakav slučaj u Indiji. Žena iz Utar Pradeša je 2008. godine rodila blizance, takođe sa 72 godine.