latinica  ћирилица
07/05/2016 |  09:59 | Autor: TANЈUG

"Solarna djeca": Medicinski fenomeni iz Pakistana

Dva brata iz Pakistana prelaze u vegetativno stanje po zalasku sunca dok su u toku dana apsolutno zdravi, prenosi AP. Braća stara 9 i 13 godina, poznati kao "solarna djeca" preko dana su apsolutno prosječna, zdrava djeca.
Dva brata iz Pakistana - Foto: AP
Dva brata iz PakistanaFoto: AP

Po zalasku sunca, braća prelaze u vegetativno stanje u kom nisu sposobni da se kreću, govore ili jedu, izjavio je profesor medicine na Pakistanskom institutu za medicinske nauke Јaved Akram.

Profesor Akram kaže da je ovaj slučaj zbunio pakistanske ljekare, kao i strane stručnjake koji su se uključili u ispitivanje ove djece.

"Uzeli smo ovaj slučaj kao veliki izazov. Naši ljekari pokušavaju da pronađu uzrok zbog kojeg su dječaci aktivni tokom dana, dok noću ne mogu ni da otvore oči, niti da progovore ili jedu do svitanja", izjavio je profesor novinaru AP-a. Dječaci su podvrgnuti ispitivanjima u Islamabadu, uzorci njihove krvi, kao i uzorci zemljišta i vazduha iz njihove sredine poslati su stručnjacima iz inostranstva. Mohamed Hašim, otac ove neobične braće, dolazi iz provincije Balučistan. Otac i majka dječaka su bliski rođaci koji, osim "solarne braće", imaju dva zdrava djeteta, a dvoje djece im je umrlo u ranom djetinjstvu.

"Moji sinovi dobijaju energiju od Sunca", jednostavno tumači otac "solarne djece". Ljekari su već odbacili mogućnost uticaja Sunčeve energije, jer dječaci mogu da se kreću i funkcionišu i u mračnoj sobi tokom dana ili po kišnom vremenu.