latinica  ћирилица
07/05/2016 |  08:43 | Autor: Večernje novosti

Švedska grančica eliksir zdravlja

Recepture pronađene u starim spisima švedskog ljekara dr Samsta, otkrile su švedsku grančicu, čuvenu biljnu mješavinu koju mnogi zagovornici tradicionalne medicine smatraju eliksirom zdravlja, pišu "Večernje novosti".
Začini (Foto: Thinkstock) -
Začini (Foto: Thinkstock)

Pravi se od poznatog šveden bitera, koji pomaže kod čak 46 bolesti. Ako se često udiše ovaj alkoholni ekstrakt ili tinktura ili se stavlja na vratni pršljen ili na glavu kao obloga, otklanja bolove, nesvjesticu i mučninu, poboljšava pamćenje i podstiče rad mozga. Osim toga, ublažava melanholiju i depresiju.

Šveden biter je ljekovit za kožu, pa djeluje kod osipa, bubuljica, svih vrsta krasta, uklanja ožiljke, opekotine, belege od rana i posekotina. Na opekotine se sipaku kapi, koje izvuku temperaturu i spriječavaju pojavu plika. Rane na jeziku takođe nestaju kada se na njih sipaju kapi ekstrakta. Upaljeno grlo uz otežano gutanje biće zdravo ukoliko se ujutru, u podne i uveče uzima kap eliksira i pusti da polako sklizne niz ždrijelo, tvrde stručnjaci.

Šveden biter podstiče apetit i pomaže varenje, otklanja grčeve u želucu čim se popije velika kašika kapi tinkture. Isto tako djeluje i kod gasova u crijevima i pomaže kod zatvora.

Za bolove u žučnoj kesi ujutru i uveče se pije jedna supena kašika ekstrakta, a noću se preko bolnog mjesta stavlja obloga natopljena ovom tinkturom. I bolovi, kao i zujanje u ušima, nestaju kada se u uvo stavi vata natopljena kapima. Pojedini tvrde da ovaj metod može da vrati sluh, ako je uzrok začepljenje ušnog kanala i upala.

Pomaže i kod bolova u materici, a da bi se postigao efekat potrebno je tri dana ujutru, na prazan želudac, uzimati jednu supenu kašiku kapi rastvorenih u čaši crnog vina. Nakon 30 minuta je obavezna šetnja, a zatim doručak bez mlijeka. Švedske trave olakšavaju i porođaj ako se dvije posljednje nedjelje trudnoće, ujutru i uveče pije kašika kapi. Poslije porođaja se majkama preporučuje, za brži oporavak, kašičica kapi na dva sata, dok potpuno ne prođu bolovi. Vlažne obloge od kapi se stavljajuna dojke da krene mlijeko i spriječavaju upalu mliječnih žljezda.

Eliksir reguliše mjesečni ciklus, pomaže kod prijevremenog gubitka menstruacije i obilnog krvarenja, a efikasan je i za "bijelo pranje".

Malaksalost zbog visoke temperature može da se otkloni kada se nekoliko puta dnevno popije kašika kapi, uzimaju se dok se stanje ne poboljša. Za kratko vrijeme stabilizuju puls i snižavaju temperaturu. Bitno je da organizam nije opterećen drugim lijekovima dok se uzima ova terapija.