latinica  ћирилица
06/05/2016 |  22:16 | Autor: B92

Izumljene čarape koje ne treba prati godinu dana

Bromodozu ili neprijatan miris nogu najčešće uzrokuju bakterije i gljivice, a do rješenje ovog problema došao je britanski farmer koji je osmislio antibakterijske čarape koje ne treba prati godinu dana.
Čarape koje ne treba prati - Foto: Screenshot
Čarape koje ne treba pratiFoto: Screenshot

Tajna čarapa krije se u moher vuni od koje su napravljene, a koja se dobija se od angora koza, tvrdi izumitelj Stiv Vajti.

Stopala sadrže veliki broj znojnih žlijezda, a neprijatan miris uzrokuje razmnožavanja bakterija nakon što dođu u kontakt sa znojem.

Pošto čarape od angora vune ne zadržavaju znoj, stopala se prirodno i brzo suše. Bakterije ne ostaju zarobljene u vlažnoj komori, pa nema ni smrada.

Zbog toga čak ni oni kojima se noge mnogo znoje neće morati da peru čarape bar godinu dana, tvrdi Vajti, koji je čarape testirao i na sebi.

On ih je prvobitno dizajnirao sa ciljem sa budu udobne i trajne, a primijetio je da ne smrde nakon nekoliko dana nošenja tek kada su mu kupci ukazali na to.

Iako se za sada mogu kupiti samo u Velikoj Britaniji, Vajti najavljuje kako će se uskoro prodavati širom svijeta preko posebne veb stranice.