latinica  ћирилица
06/05/2016 |  09:20 | Autor: B92

Pronađena olupina legendarnog broda kapetana Kuka

Olupinu jedrenjaka čuvenog britanskog istraživača DŽejmsa Kuka navodno je našao tim naučnika u blizini obale Roud Ajlanda.
Kapetan Kuka: Replika broda (foto: ) - Foto: Wikipedia
Kapetan Kuka: Replika broda (foto: )Foto: Wikipedia

Naučnici tvrde da su pronašli olupinu “Endevora“, britanskog broda ratne mornarice kojom je komandovao čuveni britanski istraživač DŽejms Kuk, koji je potonuo u blizini Njuporta u Roud Ajlandu 1778. godine.

Vjeruje se da je brod koji je potonuo na obali Sjedinjenih Država za vrijeme Američke revolucije jedan od najistaknutijih u mornaričkoj istoriji.

Upravo je na “Endevoru“ kapetan DŽejms Kuk ostvario prvi zabilježeni kontakt Evropljana sa istočnom obalom Australije, Havajima, i prvu plovidbu oko Novog Zelanda.

Kuk je komandovao ovim brodom u periodu od 1768. do 1771, kada je izveo svoje čuveno putovanje radi mapiranja neistraženih voda Јužnog Pacifika. Godinama je lokacija olupine bila obavijena velom tajne.

Navodno je “Endevor“ nekoliko puta mijenjao vlasnika, dok konačno nije preimenovan u “Lord Sendvič“ i korišćen u britanskoj blokadi pobunjenih američkih kolonija.

Pomorski arheološki projekat Roud Ajlanda otkrio je olupinu na mjestu na kome se nalazi još pet brodova, a koji je lociran u blizini luke Njuport na Roud Ajlandu.