latinica  ћирилица
04/05/2016 |  09:15 | Autor: TANЈUG

Srbija: Mlađi od 18 godina neće moći u solarijum

U Srbiji će uskoro mlađima od 18 godina biti zabranjeno sunčanje u solarijumima zbog njihovog kancerogenog dejstva, objavio je Blic.
Solarijum (ilustracija) -
Solarijum (ilustracija)

Prema navodima lista, stariji od 18 godina solarijum će moći da koriste isključivo ako potpišu dokument u kojem će biti napisana obavještenja o svim rizicima kojima se izlažu.

Ove novine naći će se u prvom pravilniku o kozmetičkim salonima koji bi trebalo da stupi na snagu u junu ove godine.

Srbija bi, takođe, već naredne godine mogla u potpunosti da zabrani upotrebu solarijuma, u skladu sa preporukama Evropske unije.

Ovako stroga pravila za upotrebu solarijuma biće uvedena zato što sve veći broj ljudi obolijeva od melanoma, najopasnije vrste raka kože. U Srbiji se godišnje otkrije od 500 do 600 novih slučajeva oboljelih od melanoma.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Batut", zabilježen je porast obolijevanja kod mladih koji imaju do 29 godina, i to prije svega kod djevojaka. Porast obolijevanja mladih žena povezan je s povećanim izlaganjem suncu, ali i korišćenjem solarijuma.

Smatra se da je korišćenje solarijuma odgovorno za više od 450.000 slučajeva pojave melanoma godišnje u svijetu, a samo jedan odlazak u solarijum povećava rizik za pojavu ove opake bolesti.

Pomoćnik ministra zdravlja i načelnik Sektora za inspekcijske poslove Zoran Panajotović potvrdio je da će novim pravilnikom biti pooštreni uslovi za korišćenje solarijuma, kao i inspekcijski nadzori nad salonima.

On najavljuje i da bi Srbija sljedeće godine mogla u potpunosti da zabrani solarijume.

- Imajući u vidu da postoje različita viđenja korišćenja solarijuma i da su neke zemlje već zabranile njegovu upotrebu, EU je dala preporuka da se od 2017. solarijumi više ne koriste. I Srbija će se voditi tim preporukama i, ukoliko stav EU po tom pitanju bude definitivan, donijećemo odluku u skladu sa tim - rekao je Panajotović.