latinica  ћирилица
03/05/2016 |  14:06 ⇒ 14:10 | Autor: SRNA

Marković: Na pakovanjima cigareta slike bolesti uzrokovanih pušenjem

Nacionalni koordinator za borbu protiv pušenja Republike Srpske Darko Marković rekao je da je najnovija preporuka Svjetske zdravstvene organizacije uvođenje obaveze da se na pakovanjima cigareta prikažu slike bolesti koje su uzrokovane pušenjem.

Marković je, nakon povratka sa Evropskog regionalnog sastanka o primjeni okvirne konvencije o kontroli duvana u Turkmenistanu, istakao da su predstavnici 53 zemlje razgovarali o budućim akcijama SOZ-a i zemalja potpisnica Konvencije, među kojima je kao važna tema bila i zakonsko uokvirenje ove obaveze u svim zemljama koje su potpisale Konvenciju.

- Neophodno je, po preporukama SOZ-a i učesnika Konvencije, da duvanska industrija bude u obavezi da se moraju stavljati slikovna upozorenja na paklice cigareta, a u vezi sa bolestima koje uzrokuje duvan, odnosno pušenje - rekao je Marković po povratku iz Turkmenistana.

On je dodao da su predstavnici 53 zemlje razgovarali o dosad primijenjenim aktima i ugovorima Konvencije, te ocijenio da Republika Srpska napreduje u ovom pogledu, što potvrđuje podatak da je broj pušača smanjen za 10 odsto u posljednjih desetak godina.

- Razgovarano je i o pitanju poskupljenja cigareta do čega bi trebalo doći, kao i o činjenici da kad poskupe odmah se pojavljuje šverc, pa su onda svi na gubitku. Zato bi najbolje bilo da se uvede približno ista cijena u svim zemljama okruženja, što je najbolji vid borbe protiv sive ekonomije n- rekao je Marković.

Evropski regionalni sastanak o primjeni okvirne konvencije o kontroli duvana u održan je od 27. do 29. aprila u Turkmenistanu.