latinica  ћирилица
03/05/2016 |  14:01 | Autor: Agencije

Јogom protiv astme?

Rezultati novog istraživanja pokazuju da joga može pomoći kod simptoma astme i olakšati osobama kojima je disanje otežano upravo zbog hroničnog oboljenja disajnih puteva.
Vježba - Foto: Screenshot/YouTube
VježbaFoto: Screenshot/YouTube

Bavljenje jogom uključuje vježbe disanja, položaje tj. asane i meditaciju. Јogu su qekari i ranije predlagali kao tretman za različita medicinska stanja, uključujući astmu, ali naučne studije su do sada pokazivale nedosljedne rezultate.

Dr Јin-Ling Tang iz bolnice „Princ od Velsa“ u Hongkongu (The Chinese University of Hong Kong's Prince of Wales Hospital) proučavao je podatke prikupljene u 15 istraživanja koja uključuju više od 1.000 pacijenata koji boluju od astme, da bi se uvjerio da li joga pruža ikakve olakšice, odnosno poboljšanja.

Trećina učesnika bavila se isključivo disajnim vježbama, dok je ostatak učesnika u svoje vježbe uključio i poze i meditaciju. Neki od ispitanika bavili su se jogom tek dvije nedjelje, dok su se drugi bavili jogom više od četiri godine, ali je većina praktikovala te vježbe oko šest mjeseci.

Sveukupno, joga je poboljšala simptome i kvalitet života i smanjila potrebu za lijekovima.

Nijedna studija nije prijavila bilo kakve ozbiljne posljedice od joge, ali će, kako navodi Rojters, biti neophodno više istraživanja da bi se došlo do pouzdanih zaključaka o neželjenim efektima.

"Otkrili smo da joga donekle poboljšava kvalitet života i ublažava simptome astme", zaključuju istraživači.

"Međutim, naše povjerenje u rezultate je malo, jer većina studija je manjkava na razne načine. Studije visokog kvaliteta, koje uključuju veliki broj učesnika, traže da budemo u stanju da donesemo čvrste zaključke o efektima joge na astmu", naglasili su autori studije.