latinica  ћирилица
03/05/2016 |  08:30 | Autor: vecernjenovosti

Trčite da sačuvate zglobove

Fizičkom aktivnošću smanjite rizik od osteoartritisa. Kros poboljšava protok kiseonika, izbacivanje toksina iz tijela i jača ligamente.
Svjež vazduh  (Foto: ufitnesss.blogspot.com) -
Svjež vazduh (Foto: ufitnesss.blogspot.com)

Trčanje ne uništava zglobove, mada mnogi misle suprotno. Stručnjaci kažu da oštećenje zglobne hrskavice, osteoartritis, uglavnom nastaje zbog godina, ali i zbog prekomjerne tjelesne težine.

Osobe koje trče smanjuju rizik od osteoartritisa. Takođe, trčanje poboljšava protok kiseonika i izbacivanje toksina iz tijela i jača ligamente.

Trčanje se preporučuje jer:
* povećava jačinu nogu i rad kardiovaskularnog i respiratornog sistema
* sagorijeva kalorije
* smanjuje stres
* pomaže u izgradnji i ojačavanju koštane i zglobne strukture
* podiže brzinu bazalnog metabolizma

Ukoliko počinjete s trčanjem, najbolje je da se pridržavate pravila "jedan-jedan". Poslije jednog minuta trčanja, nastavite jedan minut da brzo hodate. Radite to naizmjenično nekoliko puta. Na taj način ćete bez mnogo muke steći kondiciju, a vrijeme trajanja treninga možete postepeno da povećavate.

Preporuke

1. Prsti - peta
Ukoliko želite pravilno da trčite, morate prvo da se dočekate na prste i da polako spustite stopalo na petu, a ne obrnuto. Čim odignete stopalo s tla, prste usmjerite prema podlozi, i zemlju dotaknite jastučićem stopala.

2. Kratki koraci
Stopala bi trebalo da budu ispod kukova kada dotičete tlo. Ako pravite duži korak, povećavate pritisak u nogama. Prepustite se da jaki mišići zadnjice usmjeravaju noge ispod kukova i trčanje će biti uživanje.

3. Ramena
Važno je da ramena budu usmjerena unazad, a rukama zamahujte iz ramena, da biste sačuvali snagu. Laktove držite pod uglom od 90 stepeni, blizu tijela, i uskladite kretanje ruku s koracima.

4. Trbušni mišići
Dok trčite, stisnite trbušne mišiće i dišite kroz nos. Ako osjetite da vam ponestaje vazduha već poslije nekoliko metara, to je pouzdani znak da disanje nije pravilno. Neka vas to ne zabrinjava, jer je normalno za početnike.