latinica  ћирилица
01/05/2016 |  10:02 | Autor: 24sata.hr

Mlijeko ipak nije dobro za kosti

Države s najvećom stopom potrošnje mliječnih proizvoda, poput SAD-a ili zemalja EU, imaju najvišu stopu oboljelih od osteoporoze kod koje dolazi do gubitka koštane mase.
Mlijeko (Foto: ethosorthodontics.com.au) -
Mlijeko (Foto: ethosorthodontics.com.au)

Nema onoga ko nije čuo da je dobro piti mlijeko svaki dan jer jača kosti. Ali, da li je to zaista tako? Stručnjaci kažu kako kravlje mlijeko koje kupujemo u radnjama zapravo nije previše dobro za zdravlje. Između ostalog, ono je pasterizovano, a tokom tog procesa se grije do određene temperature pa naglo hladi. To se radi kako se ne bi brzo ukiselilo i da bi se uništile stvari koje mogu da izazovu bolesti. Ali, tako se uništavaju i dobre bakterije (probiotici), neke hranjive stvari, enzimi itd.

Upravo nedostatak tih enzima otežava tijelu dolazak do kalcijuma i fosfora iz mlijeka, a oni su zaslužni za jačanje strukture kostiju. Države s najvećom stopom potrošnje mliječnih proizvoda (poput SAD-a i zemalja EU) imaju najvišu stopu oboljelih od osteoporoze (gubitak koštane mase).

Osim obrade mlijeka koje uništava korisne stvari u njemu, ni krave nisu što bi trebalo da budu. Masovna proizvodnja podrazumijeva da je tijelo tih životinja prepuno genetski modifikovanih hormona koje im ubrizgavaju kako bi pojačali proizvodnju mlijeka.

Te krave su obično krhke i sklone bolestima, a njihovo mlijeko može sadržavati čak 20 vrsti sredstava protiv bolova, antibiotika i hormona rasta. Sve to završi u čaši mlijeka koju popijemo ili, još gore, dajemo svojoj djeci. Neka istraživanja pokazuju kako je sve to usko povezano s prekomjernom pojavom tumora i raka. Korišćenje navedenih hormona zabranjeno je u Јapanu, Australiji, Kanadi i Evropskoj uniji, ali se naširoko koristi u SAD-u i drugim zemljama.

Takođe, dok mlijeko prolazi kroz postupak pasterizacije, ono postaje kisela hrana što smeta tijelu pri održavanju pravilnog pH. Što više prerađene hrane jedemo, tijelo postaje sve kiselije, a tad je dobra podloga za nastanak raka, tumora i ostalih bolesti. Osim toga, tijelo se muči dok pokušava da održi pravilan nivo pH i, između ostalog, ispira alkalne minerale kao što su magnezijum i kalcijum iz raznih djelova tijela, pa tako i iz kostiju . Zbog toga kosti s vremenom postaju sve krhkije, a velika količina mlijeka iz radnji čini mu više štete nego koristi.

Da bi tijelo imalo korist od mlijeka i mliječnih proizvoda, kao i ostale hrane, ono bi moralo da dolazi iz domaćeg uzgoja u kojem se životinje i biljke tretiraju normalno, kao što se to radilo decenijama, prije pojave svih preparata koji će na kraju uništiti čovječanstvo, piše "The Earth Child".