latinica  ћирилица
29/04/2016 |  18:43 ⇒ 20:38 | Autor: RTRS

Istraga o sumnjivom poslovanju Krajina osiguranja (FOTO i VIDEO)

Pokrenuta je istraga o sumnjivom poslovanju Krajina osiguranja! Inspektori Uprave kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske ušli su u ovo akcionarsko društvo gdje Amerikanac indijskog porijekla i predsjednik upravnog odbora Navin Agarval zajedno sa svojom sestrom Gupta Nuti ima većinski paket akcija.
Krajina osiguranje - Foto: RTRS
Krajina osiguranjeFoto: RTRS

Mnogo je sumnjivih radnji u poslovanju ovog stranog ulagača, o čemu je RTRS izvještavao prethodnih dana.

Podsjećamo, sumnjivo je i kako je prije dva dana izabran Upravni odbor u kojem sjede četiri Indijca i Mladen Јovanović, koji nije zaposlen u Društvu.

U Upravnom odboru nije bilo mjesta za predstavnika državnog kapitala iako Akcijski fond RS ima 34 odsto vlasništva.

U našem posjedu su i dokumenti u kojima je između ostalog navedena Agarvalova plata i transakcije novca iz Krajina osiguranja u Ameriku, a koje smo objavili sinoć u emisiji Pečat.

Nezvanično, sumnjivo je to što je većinski vlasnik i predsjednik Upravnog odbora Navin Agarval oko 7 miliona maraka za kupovinu akcija Krajina osiguranja prebacio putem kompanije za transfer novca Vestern junion, a ne putem deviznog računa komercijalne banke.

Navin Agarval, predsjednik Upravnog odbora Krajina osiguranja

Takođe niz je sumnjivih transakcija na koje su upozoravali radnici i mali akcionari. "Kažu da je registrovao svoju kancelariju u Čikagu, da je sebi dao platu 5.000 evra", rekao je za RTRS Nenad Luburić mali akcionar.

Vedranko Špirić v.d. direktor Krajina osiguranja kaže: "Nemam informaciju i ne postoji još ni jedna isplata predsjedniku ili članovima Upravnog odbora koju sam ja vidio. Odluke su oni donijeli u Upravnom odboru. Јa te odluke još nisam dobio".

Direktor kaže da u rukama nije imao odluku o određivanju Agarvalove plate. Mi jesmo. Ovo je ta odluka. Potpisao ju je ko drugi nego, Navin Agarval.

Ovo su i dokazi o isplati. Na istom izvodu transakcionog računa je i više od 2.300 evra za Agarvalove putne i troškove stanovanja u Banjaluci, za koje je odluku potpisao lično on.

Odluka o visini plate Navinu Agarvalu

U posjedu RTRS-a su i odluka o odobrenju plaćanja troškova za otvaranje i rad kancelarije Krajina osiguranja u Čikagu u Americi, kao i ugovori o mjesečnim plaćanjima, vrijedni više od 5.500 evra na period od dvije godine.

"Šta je osnov da Krajina osiguranje plaća račune u inostranstvu? Koji angažman je Krajina osiguranje imala u inostranstvu? To što vlasnik ima neke želje, to se ne odnosi na Krajina osiguranje", smatra ekonomista Goran Radivojac.

Mira Straživuk predstavnik državnog kapitala kaže da treba sve istražiti.

"Tu su i drugi istražni organi. Znate da Agencija za osiguranje prati poslovanje svakog društva, pa i ovoga, rekla je Straživuk.

A dok nadležni organi istražuju Agarval je, kako saznajemo, juče ujutro u 7. i 30. napustio Banjaluku. Službenim vozilom odvezao ga je Mladen Јovanović, čovjek koji navodno živi u Beogradu ,a porijeklom je sa ovih prostora.

Prije dva dana sa još četiri Indijca izabran je u Upravni odbor Krajina osiguranja, iako nije imao nikakve veze sa preduzećem.