latinica  ћирилица
29/04/2016 |  14:10 | Autor: sputniknews.com

SB UN bez konsenzusa o prijedlogu Rusije

Članovi Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija nisu postigli konsenzus o prijedlogu za saopštenje o ispunjavanju Minskog sporazuma i događajima u Odesi 2. maja 2014. godine koji je dala Moskva i osnovna odgovornost za to pada na SAD i Veliku Britaniju, rekao je stalni predstavnik Rusije u UN Vitalij Čurkin.
Savjet Bezbjednosti UN - Foto: ilustracija
Savjet Bezbjednosti UNFoto: ilustracija

Rusija je u četvrtak podnijela Savjetu bezbjednosti dokument na razmatranje. U njemu je Moskva predložila da UN potvrdi neophodnost ispunjavanja Minskog sporazuma i da pozove da se istraži tragedija u Odesi 2. maja 2014. godine.

Tokom zasjedanja Čurkin je naveo da je za 24 časa samo od Ukrajine dobijena reakcija, a ona je prijedlog ocijenila neprihvatljivim. Ruski diplomata obratio se članovima SB sa prijedlogom da prouče i usvoje zajednički projekat.

Zamjenik stalnog predstavnika SAD u UN Mišel Sison izjavila je da su SAD spremne da rade na saopštenju ako on bude odražavao opštu situaciju u Ukrajini, koja se, prema njenim riječima, pogoršala zbog akcija Rusije.

Predstavnik Velike Britanije je rekao da u dokumentu koji je predložila Moskva nisu navedeni položaj Nadežde Savčenko osuđene u Rusiji za ubistvo novinara i situacija na Krimu. Kao rezultat svega toga, ruski prijedlog je odbijen.

Nakon sastanka SB Čurkin je novinarima saopštio da je prilično "besramno da Amerikanci i Englezi nisu prihvatili naš prijedlog".

- Kada Amerikanci počinju da govore nema ovoga, nema onoga to je smiješno, zato što postoji niz mejra koje treba ispuniti. SAD nisu učestvovale u izradi tih mjera - dodao je Čurkin.

- Naši američki prijatelji, naravno, pokazali su se u svom svom sjaju. Oni govore da žele konstruktivno da pomažu realizaciji, ali kada dođe do toga, onda daju potpuno drugačije signale i izjave - istakao je Čurkin.