latinica  ћирилица
29/04/2016 |  13:24 | Autor: SRNA

Amerikanci ne mogu u svemir bez Rusa

SAD će nastaviti da kupuje od Rusije raketne motore jer nema drugog izbora, ističe američki ministar odbrane Ešton Karter.
Ruska raketa Proton (foto: © AP Photo/ Shamil Zhumatov) -
Ruska raketa Proton (foto: © AP Photo/ Shamil Zhumatov)

- To je neugodna činjenica, ali američka vojska je prisiljena da "zažmuri" i kupi još 18 motora - navodi Karter.

Alternativa je da SAD teret u svemir lansiraju na raketi-nosaču "Delta", što jeste tehnički izvodljivo, ali je mnogo skuplje.

- Zato smo se odlučili za rakete "Atlas", priznajući tu neugodnu činjenicu da moramo dodatno kupiti 18 ruskih motora "RD-180". Moraćemo "progutati knedlu" i pomiriti se sa tom situacijom sve dok ne budemo imali više konkurentnih isporučilaca usluga lansiranja - objašnjava Karter.

Na inicijativu senatora DŽona Mekejna, američki Kongres donio je svojevremeno odluku o odustajanju od ruskih motora i ubrzanoj razradi američkih, ali je zabrana skinuta u budžetskom zakonu.

Pentagon tvrdi da je i dalje spreman da odustane od ruskih motora, ali da mu "treba nešto više vremena, nego što je bilo planirano".

Rakete "Atlas V" koriste ruske motore "RD-180". One u svemir lansiraju aparate za američko Ratno vazduhoplovstvo, kao i naučne i istraživačke misije NASA.

Zamjenik ministra odbrane Frenk Kendal navodi da bi, ukoliko SAD prije vremena odustanu od ruskih motora "RD-180", to Pentagon koštalo više od milijardu dolara.

On je na sjednici senatskog odbora za odbranu obećao da će SAD novi motor napraviti, u najboljem slučaju, za pet godina.