latinica  ћирилица
29/04/2016 |  13:02 ⇒ 14:06 | Autor: SRNA

Lavrov: Baltičke zemlje nezahvalne

Baltičke zemlje nisu pokazale zahvalnost Moskvi što im je dozvolila da mirno napuste Sovjetski Savez, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
Sergej Lavrov (foto: © Sputnik/ Grigoriy Sisoev) -
Sergej Lavrov (foto: © Sputnik/ Grigoriy Sisoev)

Lavrov je za švedske novine "Dagens niheter" istakao Litvaniju kao "najagresivniju, rusofobičnu zemlju", koja, usmjerava NATO u "antiruskom pravcu".

Ruski šef diplomatije izjavio je da su mu kolege iz NATO saveza rekle da će se Estonija, Letonija i Litvanija "smiriti kada se pridruže ovoj alijansi".

- Oni su se pridružili NATO alijansi, ali nije bilo mira, pogotovo ne sa našim litvanskim susjedom - istakao je Lavrov, prenosi AP.

U vezi sa nedavnom akcijom ruskih vojnih aviona koji su se približili američkom razaraču u Baltičkom moru, Lavrov je istakao da je riječ o osmatranju broda sa sigurne udaljenosti.

Rusija će preduzeti vojnu akciju ukoliko Švedska uđe u NATO

Rusija će preduzeti vojnu akciju na svojim sjevernim granicama, ukoliko Švedska pristupi NATO, rekao je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Lavrov je za švedski dnevnik "Dagens Niheter" izjavio da svaka zemlja ima pravo da osmisli zaštitu nacionlane bezbjednosti i naglasio da se mora shvatiti da će Rusija morati da preduzme sve neophodne vojnotehničke mjere ukoliko vojna struktura priđe bliže ruskim granicama.

- Uvijek smo upozoravali na to da smo protiv širenja NATO na istok - naglasio je Lavrov.

On kaže da Rusija nije zainteresovana za povećanje vojnih sukoba, ali je istakao da je na ruskom Generalštabu i Ministarstvu odbrane odluka o tome kako će djelovati ukoliko Švedska pristupi Alijansi.

- NATO tvrdi da ne namjerava da učini bilo šta protiv ruske bezbjednosti, ali, ako nemaju takve namjere, zašto raspoređuju vojnu infrastrukturu pred naš prag? - upitao je šef ruske diplomatije.

Švedski ministar spoljnih poslova Margot Valstrom odgovorila je putem društvene mreže "Tviter" na izjave Lavrova, ističući da "bezbjednosnu politiku Švedske utvrđuje samo ta zemlja i niko drugi".

Švedska, koja je već u bliskim odnosima sa NATO, zatražila je analizu posljedica kandidature za članstvo, mada nema konsenzusa između Vlade i opozicije za ulazak u Alijansu.